Tudomány

Hivatalos: csillagközi objektumot találtak a Naprendszerben

A Nemzetközi Csillagászati Unió megerősítette: valóban egy csillagközi objektum az az üstökös, melynek felfedezését néhány hete jelentették be – számol be az IFLScience. A Gennadij Boriszov amatőr csillagász által azonosított égitest a 2017 októberében észlelt ‘Oumuamua után a második ismert csillagközi objektum.

Kiderült, hogy honnan érkezett a csillagközi objektum
A szakértők négy lehetséges csillagrendszert azonosítottak.

Az üstököst augusztus 30-án fedezték fel, a szakértők pedig azóta figyelik. A sebességére, a pályájára és a haladási irányára vonatkozó adatok alapján immár egyértelműen megállapítható, hogy a 2I/Boriszov nem a Naprendszerben született. Az égitest azonosításakor 400 millió kilométerre járt a Naptól, és egyre közeledik a csillaghoz.

Az ‘Oumuamuával ellentétben a 2I/Boriszovot rendkívül korán észlelték, ezért a kutatóknak rengeteg idejük lesz vizsgálni az objektumot, mielőtt túl messzire jutna.

Csillagászati szempontból példátlan lehetőségről van szó.

Az eddigi megfigyelések alapján az égitest nem különbözik sokban a Plutón túl fekvő tartományában, az Oort-felhőben található üstökösöktől. A szakértők szerint az idegen rendszerekben hasonlóan jöhetnek létre objektumok, mint a Naprendszerben.

A 2I/Boriszov pontos méretei egyelőre nem ismertek, de az előzetes becslések alapján 2-16 kilométer széles lehet. A kutatók bíznak benne, hogy a technológia fejlődésével idővel még több csillagközi objektumot azonosíthatnak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik