Tudomány

Csillagközi objektumot találhattak a Naprendszerben

Augusztus 30-án a Krími Csillagvizsgáló csapata első ránézésre egy teljesen átlagos üstököst azonosított – számol be az IFLScience. A gb00234 jelű objektum későbbi megfigyelései viszont felfedték, hogy pályája különleges, a jelek alapján pedig a Naprendszeren kívülről érkezett.

A szakértők szerint az égitest egyre közelebb kerül majd a Naphoz, és idővel egy egyszerű amatőr teleszkóppal is látható lesz.

Eddig a kutatók egyetlen csillagközi objektumot találtak, ez az ‘Oumuamua, melyet 2017 októberében fedeztek fel. Az aszteroida azonosítása óta tartja lázban a kutatókat, igaz, csak kevés adatot sikerült gyűjteni róla.

Megvizsgálták, hogy az idegenek építették-e a különös objektumot
Az 'Oumuamuát 2017 októberében fedezték fel a Naprendszerben.

Amennyiben a gb00234 valóban egy idegen csillagtól érkezett, úgy a szakértők szerencsés helyzetben vannak, hiszen nagyon korán fedezték fel. Az elkövetkező hónapokban rengeteg értékes megfigyelést folytathatnak, így jobban megérthetik a hasonló égitestek tulajdonságait.

Egyelőre sok még a kérdés az üstökössel kapcsolatban, hiszen igen messze jár. Ennek ellenére az eddigi információk azt sugallják, hogy valóban csillagközi égitestről van szó: valamivel gyorsabban mozog az ‘Oumuamuánál, excentricitása (azaz a pályáját jelentő ellipszis lapultságának aránya) pedig jóval nagyobb, mint az aszteroidáé.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik