Tudomány az élet nagy kérdései

Miért hajlamosabbak az idősek az elhízásra?

Sok idősebb ember küzd az egészséges testtömeg fenntartásával. A jelenség hátterében több tényező is áll, az anyagcsere átalakulása viszont nem játszik jelentős szerepet.

40 éves kor felett egyre több embert érint a túlsúly, sokan pedig úgy vélik, hogy ennek hátterében az anyagcsere lelassulása áll – írja az Independent. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a metabolizmus átalakulása nem elég jelentős ahhoz, hogy igazán befolyásolja a tömeget.

Bár bizonyos táplálékok, így a csípős ételek és a kávé némiképp gyorsíthatják az anyagcserét, ez sem járul hozzá kellően a fogyáshoz. Ami sokkal fontosabb lehet, az a testmozgás, amely jellemzően épp idősebb korban csökken.

Az aktivitás során, illetve a megerőltető edzést követő időszakban rengeteg kalóriát éget el a szervezet.  Fontos kiemelni, hogy a mozgás alatt nem feltétlenül a súlyzózást kell érteni: az izmok viszonylag kevés energiát használnak el. Ezzel szemben az agy a teljes kalóriaégetés 20, a szív 15-20, a máj szintén 15-20, míg az izmok 20-25 százalékáért felelősek. Éppen ezért az ideális tömeg fenntartásához a futás az egyik legalkalmasabb módszer.

Fotó: iStock

Az idős korral járó tömegnövekedés másik kiváltója az, hogy az ember egy bizonyos kor felett kevésbé érzékeli jól, hogy mennyi táplálékra is van szüksége. A szakértők szerint jó módszer lehet az evés szabályzására, ha az ember kisebb adagokat fogyaszt, és csak akkor eszik ismét, amikor már valóban éhes.

A svéd Karolinska Intézet 2019-es kutatása azt is felfedte, hogy idősebb korban a lipidek cseréjének sebessége csökken a zsírszövetekben. A többnyire glicerint és zsírsavat tartalmazó molekulák lassabban ürülnek ki, ez pedig elhízással járhat.

Ha valaki nem figyel oda szervezete változására, a szokásos táplálkozás mellett 20 százalékkal növekedhet a tömege.

A szakértők úgy gondolják, hogy a probléma a rendszeres edzés és a módosított diéta segítségével küszöbölhető ki.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik