Tudomány az élet nagy kérdései

Miért betegedünk meg a légkondicionálóktól?

Nyáron a légkondicionáló mellett gyakran fáznak meg az emberek. Azt gondolhatnánk, hogy mindezt a hideg levegő okozza, de valójában sokkal több tényező kell a nyári meghűléshez.

A megfázást, ahogy neve is mutatja, hagyományosan a hidegnek tulajdonították. Manapság viszont a szakértők többsége már úgy gondolja, hogy a meghűlést nem a hűvös, hanem a zárt térben való hosszabb időzés válthatja ki, hiszen így nagyobb a kockázat a kórokozókkal való interakcióra – írja az MNN. Valójában ez állhat annak hátterében is, hogy a hidegebb időszakok alatt több a megfázás, hiszen ekkor az emberek kevesebbet vannak a szabadban. Így nyáron sem a légkondik jelentik a problémát.

Az egyre elterjedtebb hűtőberendezések ugyan valóban növelhetik a megfázás esélyét, de csak akkor, ha a megbetegedést kiváltó vírus már eleve jelen van szervezetünkben.

Amikor az ember nyáron naponta többször megy át a forró szabadból a hűtött szobába, a teste különös módon reagál. Szervezetünk mindent megtesz, hogy testünket nagyjából 37 Celsius-fokon tartsa. Mikor a melegből megérkezünk a hidegbe, a bőr jelzést küld az agynak, aminek hatására összeszűkülnek a véredények. Ezt követően reszketés is jelentkezhet, ez szintén segíthet a meleg generálásában.

Fotó: iStock

A véredények az orrban és a torokban is összehúzódnak, ezzel együtt csökken a fertőzések ellen védő fehérvérsejtek száma, szervezetünk pedig sebezhetőbbé válik. Amennyiben a meghűlést kiváltó vírus már jelen van az ember testében, az immunrendszer gyengülése miatt nagyobb valószínűséggel okozhat megbetegedést. Fordított esetben – amikor a hidegből megyünk a melegbe – hasonló probléma nem áll fenn, hiszen ekkor több vér és több fehérvérsejt áramlik a bőrbe.

A légkondicionálók egyéb módon is képesek megbetegíteni. A berendezések kikapcsolásával megáll a levegő, nedvesség alakul ki, ami hozzájárulhat a gombák és baktériumok szaporodásához. A légkondicionálók bekapcsolva aztán a levegőt keverve egyenesen a légutakba terelhetik a kórokozókat. A megbetegedés kockázatát csökkentheti, ha az ember elég folyadékot iszik, rendszeresen kezet mos, időnként szellőztet, illetve szakemberrel végezteti a légkondicionáló takarítását.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik