Tudomány az élet nagy kérdései

Miért lesz hányingerünk a rossz szagoktól?

Sokan megtapasztalták már, hogy a rossz szagok képesek öklendezést vagy akár hányingert is kiváltani, gyakran ráadásul nem is veszélyes, hanem kifejezetten ártalmatlan szagok okozzák a kellemetlenséget. Vajon mi állhat a szagérzékelés és a hányinger közti kapcsolat hátterében?

Orrunk rendkívül összetett testrész, amely nemcsak a légzés, hanem a szaglás miatt is fontos. Utóbbi a vegyi érzékelés legösszetettebb módja, így a folyamatot rengeteg tényező irányítja. Az irritáló vegyületek észlelésére például külön sejtek fejlődtek ki, melyek képesek gyorsan figyelmeztető jelzéseket küldeni az agynak.

Thomas Finger, a Denveri Coloradói Egyetem munkatársának 2008-as kutatása szerint ezek a sejtek egyfajta légminőség-ellenőrző szerepet töltenek be. Mivel az érzékelők számos tengeri gerincesnél és feltételezhetően minden emlősnél megtalálhatóak, a rendszer az evolúció korai szakaszában fejlődhetett ki. Az embereknél a sejtek valószínűleg a nagy arányban jelen lévő irritáló anyagokat észlelik.

A szagok aztán különböző reakciókat válthatnak ki, így zihálást, köhögést, öklendezést vagy akár hányingert is. Maga a hányás, illetve annak előjelei egy védelmi folyamat részei. A szervezet ezzel akarja megakadályozni, hogy a tápcsatornába nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű táplálék, mérgező anyag, illetve veszélyes kórokozók kerüljenek.

Fotó: iStock

Mivel a szaglás és az ízlelés szorosan összefonódik, illetve a szaglórendszer nem mindig tudja megállapítani, hogy a szag a szervezetből vagy kívülről jön, a veszélyesnek érzékelt szagok beindíthatják a hányás védelmi mechanizmusait.

Az ürülék például káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, így a szag hatására szervezetünk fenyegetést észlel. A szakértők úgy vélik, hogy egyes szagokra akár ösztönösen is érzékenyek lehetünk, a legtöbb esetben viszont eltanuljuk, hogy mely szagoktól kell tartanunk.

Ezért van az, hogy sokan rosszul vannak a korábban kellemetlenségeket okozó ételek szagától.

Általában minél erősebb a szaghatás, annál jelentősebb rosszullét jelentkezik.

Furcsa módon azonban nemcsak a veszélyesnek tűnő szagok válthatnak ki émelygést, sokan például a parfümök illatától is hányingert kaphatnak. Patricia Bulsing, a Holland Tudományos Kutatási Központ szakértőjének 2009-es tanulmánya alapján ezt az okozza, hogy az érintett személyek agya a szagokat gyorsabban és alaposabban dolgozza fel, ezzel pedig adott esetben téves vészjelzések is létrejöhetnek.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik