Tudomány

Akupunktúra közben szúrták át egy nő tüdejét

Egy nő márciusban elment Új-Zélandon egy akupunktőrhöz csuklósérülése miatt, a cél az volt, hogy enyhítsék a karjában a fájdalmat. A hasonló sérülések esetében az akupunktúrás kezelés alatt általában a Jian Jing (GB21) nyomáspontot használják, ami a váll izmaiban található, nagyjából félúton a nyak és aközött, ahol a karok kezdődnek. A probléma az, hogy a pont veszélyesen közel van a tüdő csúcsaihoz is, és ha túl mélyre szúrják az akupunktúrás tűt, veszélybe kerülhet a vendég egészsége – pontosan ez történt az említett esetben is.

A Jian Jing nyomáspontnál ugyanis a tüdő csúcsa csak 10-20 milliméterre található a bőrfelszíntől, ez pedig olyan mélység, amibe még szoktak szúrni akupunktúrás tűket. A LiveScience szerint a nő az eljárás közben fájdalmat érzett, és úgy érzékelte, hogy a tű nagyon mélyen hatol bele a bőre alá. Ennek ellenére hagyta, hogy az akupunktőr 30 percig benn hagyja a tűket, majd kivétel előtt még jól meg is forgassa őket. Ekkor éles fájdalmat érzett a mellkasa jobb felében, és nem kapott rendesen levegőt.

Fotó: iStock

Az eljárásról az akupunktőr úgy küldte haza, hogy sokat pihenjen, és figyeljen a nyugodt légzésre, de mivel a beteg otthon is fájdalmat és zsibbadást érzett a mellkasában, sürgősségire sietett. Itt megállapították, hogy az egész tüdeje összeomlott. Az akupunktúrás kezelés kilyukasztotta a szerv mindkét felét, ettől pedig levegő került a mellkasba.

Bár az eset viszonylag ritka, az akupunktúrás kezelések után arányaiban azért gyakori: a WHO 2010-es kutatása szerint a légmelles esetek 30 százalékát rosszul elvégzett tűs kezelés okozza. Az akupunktőrt csupán továbbképzésre ítélték, és arra, hogy legközelebb tájékoztassa a betegeit a veszélyekről.

Misztikus energiák áramlanak a testben
A Magyar Tudományos Akadémia az akupunktúráról, auráról, biorezonanciáról és társairól.

Az akupunktúra hatásosságát a tudomány még mindig vitatja: annál azért jobb helyen áll az áltudományok rangsorában, mint, mondjuk, a homeopátia, de egyelőre nem bizonyított a pozitív hatása. A Magyar Tudományos Akadémia szerint az akupunktúránál sokat kellett várni a megfelelő kontrollkísérletek (hamis akupunktúra) kidolgozására. Néhány betegség (pl. krónikus derékfájás) esetében bizonyos teszteken az akupunktúra még szignifikáns eredményeket produkál, de ezek klinikailag jelentéktelenek. Érdekes módon az akupunktúra azoknál a tüneteknél tűnik hatásosnak, amelyek a placebohatás fő célpontjai. Mondhatnánk, hogy mindegy, mi hat, csak gyógyítson. A placebohatást viszont túlbecsüljük, mivel az inkább csak a szubjektív tüneteket (fájdalom, betegségtudat, stb.) enyhíti, valódi gyógyhatása nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik