Élet-Stílus

Akupunktúra: varázslat vagy orvoslás?

akupunktúra (akupunktúra, )
akupunktúra (akupunktúra, )

A hosszan tartó fájdalmakra, visszatérő betegségekre - a hagyományos orvoslás mellett - segítséget nyújthat az akupunktúra is.

Az akupunktúra szó eredeti jelentése tűszúrás, ám manapság a tűszúrásos kezelésen kívül még számos egyéb terápiás módot is használnak a kínai orvoslásban jártas szakemberek. Módszereiket a nyugati, hagyományos gyógyászat kiegészítőjeként tartják számon. Az 1997-es természetgyógyászati törvény szerint csak orvosi diplomával rendelkező gyógyász végezhet akupunktúrás kezeléseket.

Miért válasszunk kínai orvoslással foglalkozó gyógyászt?

“Az embert mi teljes egészében figyeljük és vizsgáljuk” – mondta a HáziPatika-com-nak dr. Joós Károly, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának főtitkára, szakorvos és licence vizsgás akupunktőr. “Ha valaki belép a rendelőbe, és még nem esett át kivizsgáláson, először egy hagyományos vizsgálati sort kell elvégeznünk, és a nyugati diagnózis felállítása után kerül sor a páciens kínai orvoslás szerinti feltérképezésére. Ebbe tartozik például a nyelv vizsgálata vagy a pulzusdiagnosztika és a minden lehetséges problémára kiterjedő beszélgetés. Megfigyeljük, hogy a szervezet működése milyen irányban billent el az optimálistól. A kínai orvoslás öt különböző funkciókörre osztja fel a teljes szervezetet. Minden szerv, szövettípus, érzékszerv és minden lelki funkció beletartozik valamelyik csoportba. A lényeg, hogy megtaláljuk azokat az összefüggéseket, amelyek bár eltérő szervrendszerek között állnak fenn, mégis összefogják őket.”

Az öt kört, a természetben jelen levő és testi funkcióinkkal analóg jellegű elemekről nevezték el, mint a fa, tűz, föld, fém és a víz. A tűz körébe tartozik szerveink közül például a szív, a fa energiakörébe a máj és az epe, föld elemű a lép, a fém elem képviseli a tüdőt és vastagbelet, a víz pedig a vesét és húgyhólyagot. A más-más körhöz tartozó szerveknél jelentkező panaszokat összegyűjtik, és megvizsgálják, mi lehet a probléma közös gyökere. Például egyetlen funkciókör kezelésével elérhető, hogy ne gyulladjon be a páciens szeme, ne legyen magas vérnyomása, elmúljon a migrénje és ne fázzon fel.

Ha szeretné tudni, milyen hatékony egy-egy kezelés, kattintson ide.

Forrás:

Akupunktúra: varázslat vagy orvoslás? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik