Tudomány az élet nagy kérdései

Miért sírunk a hagymától?

Az emberek több ok miatt is képesek könnyezni, a jelenséget kiválthatja valamilyen érzelem vagy irritáció. Ha sírásról beszélünk, alapvetően előbbire gondolunk, így a hagymapucolás esetében pontosabb, ha a könnyezés kifejezést használjuk.

Aki valaha pucolt már hagymát, bizonyosan megtapasztalta az azzal járó a kellemetlen és tartós könnyezést. A jelenség hátterében az a reakció áll, melynek hatására a hagymából könnyfakasztó vegyületek szabadulnak fel. Ezek aztán képesek irritálni a szemet – írja a The New York Times.

Mikor az ember felvágja, meghámozza, összezúzza vagy megtöri a hagymát, a benne lévő sejtek felnyílnak, az egyébként külön található anyagok pedig interakcióba léphetnek egymással. A folyamat hatására olyan gáz jön létre, ami a szemet is eléri, beindítva a könnyezést.

Az irritáló anyagok védelmi céllal fejlődtek ki, hogy megóvják a növényt a mikroorganizmusok vagy állatok támadásától.

Az egyik fő bűnös az érintetlen sejtben szabadon lebegő szulfénsav. A sejtplazmában olyan apró zsákocskák is úsznak, amikben az alliináz nevű fehérje található. Sejtsérüléskor a két anyag találkozik, és beindul a könnyfakasztó reakció. Hasonló jelenség a hagymákon kívül csupán két másik növénynél, a Petiveria alliaceánál és a Allium siculumnál figyelhető meg, de ezekkel ritkábban találkozhat az ember.

Fotó: iStock

Azt nem tudják a szakértők, hogy egyes emberek miért érzékenyebbek a hagyma irritációjára, ahogy azt sem, hogy bizonyos hagymatípusok miért tolerálhatóbbak. Azt ugyanakkor már sikerült kideríteni, hogy hűtéssel lelassítható a kellemetlen reakció, a vízben pedig hígítható a könnyezést kiváltó gáz. Éppen ezért akkor lesz a legelviselhetőbb a pucolás, ha a víz alatt, hűtött hagymákkal dolgozik az ember. Fontos azonban kiemelni, hogy ezzel a jellegzetes íz is enyhülni fog.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik