Tudomány az élet nagy kérdései

Mi történik a fülünkkel egy fesztiválon?

A fesztiválokon és koncerteken tapasztalható erőteljes hanghatások már rövid távon is kellemetlenséget okozhatnak, bizonyos esetekben azonban a zaj tartós problémával is jár. Még szerencse, hogy van módszer a veszélyek csökkentésére.

A hangerősséget a leggyakrabban decibelben adják meg: egy átlagos beszélgetés nagyjából 40-60, míg egy élő koncert 110-120 decibel között mozog, de közvetlenül a hangszórók előtt a 140-et is elérheti – írja az MNN. A különbség elsőre nem is tűnhet soknak, valójában azonban komoly eltérésről beszélünk.

A 85 decibel feletti hangok tartós kitettség esetén már károsak. A nagyobb forgalom képes ilyen erős zajt létrehozni, a sziréna (120 decibel), illetve a tűzijáték (150 decibel) pedig még ennél is hangosabb.

Ha tehát valaki eltölt egy estét egy fesztiválon a színpadok előtt, az nagyjából olyan terhelést jelent a hallórendszernek, mintha egy sziréna közelében lenne órákon keresztül.

A zaj átmeneti és tartós problémákhoz is vezethet. A hosszabb kitettség károsíthatja a belső fülben található, a rezgő levegőt ingerekké alakító szőrsejteket, ami fülzúgással és a hallás gyengülésével járhat. Ez az úgynevezett ideiglenes hallásküszöb eltolódás, amely általában legkésőbb két nap alatt el is múlik. Extrém esetekben, főként az ismétlődő behatás miatt ugyanakkor tartósan sérülhetnek a szőrsejtek.

Fotó: iStock

Alapvetően személyfüggő, hogy az ember hallórendszere miként reagál a zajra, így lehetetlen megmondani, hogy pontosan milyen szintig nem veszélyes a fesztiválozás. A hanghatás időtartama és intenzitása ugyanakkor mindenki számára meghatározó: minél tovább van az ember egy koncerten, és minél hangosabb a zene, annál nagyobb eséllyel lesznek káros következményei a bulizásnak.

Éppen ezért nem árt, ha az ember koncerthallgatás közben időnként szüneteket tart, ezen időre pedig esetleg füldugót is használ, hiszen egy fesztiválon hiába vonul félre, nagy eséllyel lesz hallótávolságon belül egy színpad. Az is segíthet, ha távol marad a hangszóróktól, és nem jár túl gyakran zárt koncerttermekbe, hiszen ott a hang nem képes megfelelően eloszlani.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik