Tudomány az élet nagy kérdései

Miért öltöztek olyan furcsán a pestisdoktorok?

A kora újkori Nyugat-Európa városaiban a pestisjárványok idején gyakran különös öltözéket viselő alakok, úgynevezett pestisdoktorok jelentek meg. Vajon védett bármit is a madárcsőrt formáló maszk, a hosszú köpeny és a nádpálca a betegséggel szemben?

A pestisdoktorok ruhája sok helyen, így filmekben, videojátékokban, a velencei karneválon vagy YouTube-videókban még manapság is feltűnik, a bizarr öltözék halálhoz való kapcsolódása miatt szimbolikus jelentőségű. A járványok idején ugyanakkor úgy vélték, hogy a felszerelésnek gyakorlati haszna is van.

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot: a korszakban az orvostudomány még kevéssé volt fejlett.

A kora újkori tudósok úgy gondolták, hogy a pestis a betegekkel, illetve a fertőzött, bűzös levegővel való érintkezés hatására fertőz. Ma már tudjuk, hogy a pestis valójában akkor támadhatja meg a szervezetet, ha az embert egy, a Yersinia pestis nevű baktérium által fertőzött bolha csípi meg, esetleg fogyaszt egy bolha ürülékéből – igaz, cseppfertőzéssel tüdőspestis is kialakulhat.

Az ismert pestisdoktor-felszerelés egy könnyű, lábat is fedő viaszos szövetből, egy hosszú szárú csizmából, illetve egy üveges szemnyílással és madárcsőrre emlékeztető arcrésszel ellátott maszkból állt. Az orvosok gyakran nádpálcát is hordtak maguknál.

Kép: iStock

A hagyomány szerint az öltözéket a 17. században fejlesztette ki a francia Charles de Lorme. Hogy valóban így volt-e, azt nem tudni biztosan, a források alapján viszont úgy tűnik, hogy korábban, például a legpusztítóbb pestisjárvány, a 14. századi fekete halál idején még nem viseltek hasonlót a doktorok.

A testet elfedő viaszos ruha célja az volt, hogy elzárja viselőjét a feltételezett kórokozóktól. A pálcával szintén a közvetlen érintkezést igyekeztek elkerülni, az orvosok ezzel hajtották fel a betegek ruháját, hogy megvizsgálhassák őket. A maszk csőrébe ezzel szemben különböző illatos fűszer- és gyógynövényeket tettek, ugyanis azt gondolták, hogy ezzel semlegesíthetők a bűzös levegőben terjengő betegségek.

Bár a felszerelés rossz elméleten alapult, bizonyos mértékig képes volt védelmet biztosítani az orvosok számára. Ez persze nem azt jelenti, hogy a doktorok biztonságban voltak, a források alapján nagy arányban betegedtek meg munkájuk során. Azt nem tudni, hogy a hírhedt öltözéket hányan viselték.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik