Tudomány az élet nagy kérdései

Tényleg gonoszak a macskák?

Egy állat felett nyilván lehetetlen erkölcsi ítéletet hozni, mégis sokan vallják, hogy a macskák egyszerűen gonoszak, és élvezik, ha kiszúrhatnak gazdáikkal. Vajon van alapja a feltételezésnek?

Tény, hogy a macskák szociális viselkedése más, mint a kutyáké, ez azonban nem jelenti azt, hogy a macskák gonosz és önző természetűek lennének. Az Oregoni Állami Egyetem 2017-es tanulmánya szerint valójában kifejezetten barátságosak – írja a VICE.

A vizsgálat során a szakértők arra jutottak, hogy ha az állatok választhatnak a táplálkozás és az emberekkel való interakció között, nagyobb eséllyel döntenek utóbbi mellett.

Ez meglepő lehet, hiszen sokan azt feltételezik, hogy a macskák csak azért ragaszkodnak gazdáikhoz, hogy azok elláthassák alapvető szükségleteiket.

A kutatók célja az volt, hogy felmérjék az állatok szocio-kognitív és problémamegoldó képességeit. A szakértők szerint gyakori tévhit, hogy a macskák nem túl szociálisak, és nehezen taníthatóak, ennek hátterében viszont az állhat, hogy meglehetősen keveset tudni arról, hogy milyen ingereket preferálnak az élőlények, illetve hogy miként motiválhatóak.

Fotó: iStock

A kísérletben 50 macskát vizsgáltak, az állatokat vagy menhelyekről, vagy otthonokból gyűjtötték be. A kutatók különböző elfoglaltságokat biztosítottak számukra: táplálék, játékok vagy emberek közelében tölthettek el időt. Az eredmények azt mutatták, hogy a gazdás és a menhelyen élő macskák között nincs jelentős különbség, és az élőlények mintegy fele az emberi társaságot mindennél fontosabbnak tartja. A táplálékot csupán a macskák 37 százaléka választotta.

Fontos kiemelni, hogy az egyes példányok viselkedése nagyban függ élettörténetüktől, de összességében így is túlzás azt állítani, hogy a macskák rossz természetűek lennének. Még akkor is, ha az állatok gyakran szándékosan nem hallgatnak az emberre, és képesek manipulálni gazdáikat.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik