Tech

Nem terrorcselekményt, művészetet takar a titkos videó

Emlékeznek a tavaly októberi, Lengyelországban talált titokzatos videóra, amelyben az a bizonyos pestisdoktor szerepelt? Megérkezett a videó folytatása.

Ahogy az internet, és a rajta található különféle multimédiás és egyéb szolgáltatások egyre jobban behálózzák az életünket, a cicás videókat és vicces mémeket feltöltögetők mellett léteznek sokkal furcsább szokásokkal megáldott tartalommegosztók is. YouTube-on és különféle közösségi oldalakon terjednek olyan furcsa képek, videók és egyéb rejtvények, amelyeket néha teljesen lehetetlen megfejteni, az internetezők pedig csak néznek ki a fejükből, hogy pontosan mit is akart elérni velük az alkotójuk.

2015 legnagyobb kriptorejtélyeit nemrég összefoglaltuk egy cikkben, ehhez képest az idei év már az első hónapban erősen indít. Nem csak a titokzatos Cicada hozott ki egy új rejtvényt, hanem folytatódik az ún. „lengyel boríték” esete is. A 11b-x-1371 néven is elhíresült történet egy tavaly októberben felfedezett videó nyomán robbant ki (ennek azonosítója az előbb említett kódszám). A furcsa, zajokkal és effektekkel tarkított film középpontjában egy középkori pestisdoktornak öltözött illető áll, a rejtélyt pedig csak mélyítik a pillanatokra megjelenő utalások, üzenetek és jelképek. Ilyen például az elrejtett „kill the president” felirat, illetve a spektrogramból felfedezhető,  gyilkosságokat ábrázoló fényképek számos órát elvettek az emberek életéből és egyben tökéletes fogódzkodót is adtak mind a bulvár-, mind pedig a szakosodott fórumok olvasóinak. Nézzük meg tehát először a tavalyi videót:

Említettük már Parker Wright nevét– őt kapcsolták korábban az egyik olyan YouTube-csatornához, ahova az eredeti videót feltöltötték. Most egy új Twitter-fiók jelent meg Parker Warner Wright nevével fémjelezve, ahol 2015 utolsó napján új videót posztoltak – az eredeti pestisdoktorral és számos más motívummal együtt.

A 11b-3-1369 jelű videó bizonyította azt, amit többen sejtettek, hogy tényleg Wright van a megfejtendő üzenet mögött – a minderről beszámoló Daily Dot pedig azt is hozzáteszi: az is kiderült, hogy az anyag nem terrorcselekményhez kapcsolódik, hanem gyakorlatilag egy művészeti projektről van szó.

Wrightot a webes magazin szerkesztői kapták el egy beszélgetésre, amelyből kiderült, hogy:
– természetesen nem ez az igazi neve
– állítása szerint Lengyelországban él, amerikai állampolgársága van
– az első videót három helyről indította: az eredetit a 4chanre töltötte fel, kettőt pedig CD-n hagyott Lengyelország két pontján: egy parkban, illetve egy metrószerelvényben
– a 11b-x-1371 az első videója, ehhez pedig több folytatást is tervezett, a fentebb is látható 11b-3-1369 jelzésű videó pedig egyenes ági folytatása az első résznek

A terrorveszéllyel kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: amerikai állampolgárként természetesen tudta, hogy milyen jogai vannak, amikor egy ilyen projektbe vágta a fejszéjét. Véleménye szerint a művészet ilyen esetekben egy jól védett médium – minél erősebb politikai tartalma van a szövegnek vagy üzenetnek, annál védettebb. Emellett úgy tudja, a hatóságok “szórakoznak” az alkotásain. Igen, legjobb tudomása szerint a hatóságok szórakoznak, de nem aggódnak: ha majd aggódni kezdenek, tudatni fogják vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik