Tudomány

Újabb titokzatos jeleket fogtak az űrből

Az ismétlődő gyors rádiókitörések évek óta foglalkoztatják a tudósokat. Ezek olyan impulzusok, amelyek mindössze ezredmásodpercekig tartanak, nevükből adódóan ismétlődnek, és a mai tudásunk szerint messzi-messzi galaxisokból érkeznek hozzánk. Nem tudjuk, hogy pontosan micsodák: ugyanúgy lehetnek csillagközi civilizációk nyomai és jöhetnek akár nagymértékben magnetizált neutroncsillagokból is.

A gyors rádiókitörések viszonylag gyakoriak, de az ismétlődő változatok már sokkal ritkábbak.

Most a Kanadai Hidrogénintenzitás-Feltérképezési Kísérlet (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, CHIME) segítségével sikerült újabb 8-at észervenniük kutatóknak, ami összesen 10-re emeli az összes ismert ismétlődő rádiókitörések számát.

A gyors rádiókitörések (angolul fast radio bursts, azaz FRB-k) kozmikus rádióhullámok gyors, de nagyon erőteljes löketeit jelentik. Rádióhullámnak azt az elektromágneses sugárzást nevezzük, amelynek a frekvenciája 3 Hz-nél nagyobb és 300 GHz-nél kisebb. Egész tudományág épül az űrből érkező ilyen hullámok detektálására: a rádiócsillagászat, amely a kozmikus rádiósugárzást vizsgálja olyan forrásokból, mint például a csillagok, galaxisok, rádiógalaxisok, kvazárok, pulzárok vagy csillagászati mézerek. A rádiócsillagászatnak köszönhető a kozmikus háttérsugárzás felfedezése, amely a Nagy Bumm elmélet kialakulásához vezetett.

Földönkívüliek üzenhetnek a titokzatos rádiójelekkel
Senki nem tudja, hogy honnan jönnek a gyors rádiókitörések, de az biztos, hogy nagyon erőteljes a forrásuk.

Az FRB-k azonban még a tudományág szakértői számára is óriási rejtélyt jelentenek. A lökések mindössze néhány ezredmásodpercig tartanak, viszont rendkívül erőteljesek, egy lökésben például lehet annyi energia, amennyit a saját Napunk termel egy egész nap. Pontosan rövidségük miatt senki nem is figyelt rájuk, egészen 2007-ig, amikor a Nyugat-Virginiai Egyetem kutatója, Duncan Lorimer átnézte a Parkes rádióteleszkóp archívumát, és észrevett egy szokatlan jelet – az első FRB-t, amit valaha azonosítottak.

Foró: CHIME

Korábban senkinek nem tűnt fel ilyesmi, minden jelet apró hibának vagy lényegtelen rádióhullámnak gondoltak, Lorimer viszont látta, amit más nem: a kitörések forrásai nagy energiájú asztrofizikai folyamatok kell, hogy legyenek. Azt viszont senki nem tudta, és nem tudja a mai napig sem, hogy pontosan milyen folyamatok ezek.

A sima gyors rádiókitörések forrását szinte lehetetlen megállapítani, sokkal nagyobb esélyünk van akkor, ha ismétlődik: ilyet először 2012-ben sikerült felfedezni, az azóta elhíresült FRB 121102-t. Januárban megtalálták az FRB 180814-et is, most pedig újabb nyolcat sikerült, ami óriási felfedezés. A CHIME által vizsgált kitöréseket leíró tanulmányt a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóirathoz küldték be, bár publikálás még nem történt.

A nyolc vizsgált FRB-k közül hat csupán egyszer ismétlődött a vizsgált időszakban, egy hetedik pedig kétszer ismétlődött a felfedezése után, tehát összesen háromszor.

Érdekes, hogy két FRB, az FRB 121102 és FRB 180814 is egyre alacsonyabb frekvencián ismétlődött, ez lehet egy segítség az eredetük kutatásához is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik