Tudomány

Csak az biztos, hogy a Földön kívüli

A csillagászoknak azonban fogalmuk sincs, hogy természetes jelenség vagy ufók üzenete.

Először még 2007-ben, ausztrál tudósok vettek észre egy hihetetlenül rövid és annál is erősebb rádiójelet. De tekintettel arra, hogy sehol máshol nem láttak még csak hasonlót sem, a kutatók annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy műszereik egyszerűen meghibásodtak.

Szerencsére nemrég a világ másik felén, Puerto Ricóban is érzékelték a jelenséget, ami két dolgot jelent: egyrészről az első nem egy véletlen rendellenesség volt, másrészről viszont fogalmunk sincs, hogy mi ez. A rejtélyt csak tovább mélyíti, hogy az általában érzékelt rádióhullámokkal ellentétben ezek a “gyors rádiókitörések” messze a galaxisunkon kívülről érkeznek.

A válaszok keresését egyébként nehezíti, hogy a jelenség érzékelésére alkalmas teleszkópok “csőlátással” rendelkeznek, ugyanis az ég egy nagyon kis szeletét figyelik.

Az a jó, hogy jelen állás szerint nem igazán tudjuk, hogy a kitöréseket mi okozza” – nyilatkozta a Cornell Egyetem asztronómusa, James Cordes. “Vagyis a csillagos ég a határ a magyarázatok tekintetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik