Tudomány

Úgy tűnik, nem az idegenek üzennek nekünk a titokzatos rádióhullámokkal

Bár a távoli törpegalaxisból érkező jelek valószínűleg nem egy földön kívüli civilizációtól származnak, az egyik idegen intelligenciát kutató csoport így is megvizsgálta a rádióhullámok forrását.

A 100 millió dollárból létrehozott Breakthrough Listen 2017 augusztusában kezdte el vizsgálni az FRB 121102 nevű objektumot a Greenbank Rádióteleszkóp segítségével. Az FRB 121102 egyike a kevés ismert gyors rádiókitöréseknek (Fast Radio Burst, FRB).

Az FBR-ek rövid, de rendkívül erős rádióhullám-löketek, melyeknek forrása ismeretlen. Az FRB 121102 különlegessége az, hogy a többi FRB-től eltérően ismétlődően bocsátja ki a sugárzást. Elemzése ezért is kiemelten fontos.

A Breakthrough Listen munkatársai a közelmúltban ismertették az augusztusi megfigyelés eredményeit – számol be a Space.com. Az adatok alapján a FRB 121102-ből származó sugárzás közel 100 százaléka polarizált, tehát a hullámok rezgése merőleges a terjedés irányára. Az Univerzum legtöbb objektuma polarizálatlan sugárzást bocsát ki, így az FRB 121102 hullámainak szabályossága segíthet a forrás típusának megállapításában.

Vishal Gajjar, a Breakthrough Listen kutatója szerint az eddigi eredmények alapján nem valószínű, hogy az FRB 121102-t földön kívüli intelligencia hozza létre.

Az objektum egy 3 milliárd fényévre található törpegalaxisban fekszik. Nehéz elhinni, hogy egy fejlett civilizáció a kapcsolatfelvétel kedvéért ilyen jeleket hozna létre, hiszen elképesztően hosszú időbe, akár évmilliárdokba telne, mire választ kapnának az üzeneteikre. Ha a rádióhullámokat mégis egy idegen faj bocsátotta ki, az érintett civilizáció valószínűleg már rég eltűnt.

Gajjar ugyanakkor kiemelte, a Breakthrough Listen nemcsak a földön kívüli intelligencia nyomai után kutat, hanem egyéb megmagyarázatlan kozmikus jelenségeket is elemez. Vizsgálatuk így hozzájárulhat az Univerzum alaposabb feltérképezéséhez.

Mégis mi lehet?

A Breakthrough Listen mellett egy másik csoport is vizsgálta az objektumot. A William E. Gordon Teleszkóp és a Greenbank Rádióteleszkóp segítségével gyűjtött óriási adathalmaz tanulmányozása egy lépéssel közelebb vitte a tudósokat a rejtély megoldásához.

A szakértők szerint a polarizáció egyik magyarázata az, hogy az FRB 121102-höz egy rendkívül erős mágneses tér tartozik. Hasonlóan erős mágneses mezőt a nagy tömegű fekete lyukak körül lehet megfigyelni.

Az FRB 121102 ugyanakkor egy másik típusú rendkívül mágneses objektum, egy úgynevezett magnetár is lehet. Az efféle égitestek olyan neutroncsillagok, melyeknek mágneses tere kivételesen erős. A magnetárok tömege igen nagy, méretük azonban meglepően kicsi, és a többi neutroncsillaghoz hasonlóan rendkívül gyorsan forognak.

Egy neutroncsillag és Manhattan méretének összehasonlítása (Kép: NASA’s Goddard Space Flight Center)

Utóbbi elméletet igazolja, hogy az objektum kifejezetten rövid impulzusokat produkál. A Breakthrough Listen kutatói ebből arra következtettek, hogy az FRB 121102 átmérője 10 kilométer.

A fentieken kívül természetesen további magyarázatok is vannak az objektum viselkedésére. A jövő vizsgálatai remélhetőleg eldöntik majd a kérdést, hogy pontosan mi is a forrása a titokzatos rádiókitöréseknek.

(Kiemelt kép: Greenbank Rádióteleszkóp, forrás: Wikimedia Commons/Geremia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik