Tudomány

Titokzatos jel érkezett egy idegen galaxisból

Kutatók egy csoportja egy meglepően közeli galaxisban mutatott ki egy különös rádiókitörést. A szakértők nem tudják, hogy a jel hogyan is jött létre.

A gyors rádiókitörések (FRB-k) olyan néhány milliszekundumos, rendkívül erős rádiójelek, melyek egyelőre ismeretlen forrásokból, messzi galaxisokból érkeznek. Az első kitörést nagyjából egy évtizede azonosították.

Korábban a kutatók olyan FRB-ket észleltek, melyek több milliárd fényévre fekvő rendszerekből jutottak el a Földig. A közelmúltban csillagászok egy csoportja az egyik forrást, az FRB 171020-at kezdte el vizsgálni, és kiderült, hogy a jel valójában a véltnél sokkal közelebb van a Földhöz – írja az IFLScience.

Az ausztrál tudományos intézet, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) munkatársai nemrég fedezték fel az FRB 171020 további 19 kitöréssel, ezzel közel megduplázták az ismert FRB-k számát.

Titokzatos jelek érkeztek a világűrből
A különös rádiójelek távoli galaxisokból érkeztek a Földhöz.

Az új elemzés szerint az FRB 171020 egy viszonylag közeli galaxisban, a Földtől 120 millió fényévre fekvő ESO 601-G036 található.

Az ESO 601-G036 oxigénmennyisége és csillagformálódási üteme hasonló ahhoz, melyet egy másik FRB-ket előállító rendszerben, egy 3 milliárd fényévre fekvő törpegalaxisban figyeltek meg. Az ugyanakkor meglepő, hogy az ESO 601-G036 nem bocsát ki folyamatosan magából alacsony frekvenciájú rádióhullámokat.

A becslések alapján naponta több ezer FRB érheti el a Földet, ezek kimutatása azonban rendkívül nehéz. 2007 óta csupán néhány tucat rádiókitörést fedeztek fel, a kutatók pedig mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék, honnan is származnak a jelek.

Egyes elképzelések szerint az FRB-ket neutroncsillagok, fekete lyukak vagy összeütköző nagy tömegű objektumok idézhetik elő. Igaz, az sem elképzelhetetlen, hogy a jeleket földön kívüli civilizációk bocsátják ki.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik