Tudomány
Orion and Canis Minor constellations and Sirius above horizon on a cold winter night. 13 sec exposure with ISO 2500. Moderate level of noise, color noise removed in raw-converter and in lab-mode without affect on details.

Titokzatos jel érkezett egy idegen galaxisból

24.hu
24.hu

2018. 10. 18. 12:30

Kutatók egy csoportja egy meglepően közeli galaxisban mutatott ki egy különös rádiókitörést. A szakértők nem tudják, hogy a jel hogyan is jött létre.
Korábban a témában:

A gyors rádiókitörések (FRB-k) olyan néhány milliszekundumos, rendkívül erős rádiójelek, melyek egyelőre ismeretlen forrásokból, messzi galaxisokból érkeznek. Az első kitörést nagyjából egy évtizede azonosították.

Korábban a kutatók olyan FRB-ket észleltek, melyek több milliárd fényévre fekvő rendszerekből jutottak el a Földig. A közelmúltban csillagászok egy csoportja az egyik forrást, az FRB 171020-at kezdte el vizsgálni, és kiderült, hogy a jel valójában a véltnél sokkal közelebb van a Földhöz – írja az IFLScience.

Az ausztrál tudományos intézet, a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) munkatársai nemrég fedezték fel az FRB 171020 további 19 kitöréssel, ezzel közel megduplázták az ismert FRB-k számát.

The Milky Way seen from the Siloli desert in Bolivia near Uyuni and Atacama. Because of the arid climate and high altitude, it is one of the best places on earth to photograph the stars.
Titokzatos jelek érkeztek a világűrből
A különös rádiójelek távoli galaxisokból érkeztek a Földhöz.

Az új elemzés szerint az FRB 171020 egy viszonylag közeli galaxisban, a Földtől 120 millió fényévre fekvő ESO 601-G036 található.

Az ESO 601-G036 oxigénmennyisége és csillagformálódási üteme hasonló ahhoz, melyet egy másik FRB-ket előállító rendszerben, egy 3 milliárd fényévre fekvő törpegalaxisban figyeltek meg. Az ugyanakkor meglepő, hogy az ESO 601-G036 nem bocsát ki folyamatosan magából alacsony frekvenciájú rádióhullámokat.

A becslések alapján naponta több ezer FRB érheti el a Földet, ezek kimutatása azonban rendkívül nehéz. 2007 óta csupán néhány tucat rádiókitörést fedeztek fel, a kutatók pedig mindent megtesznek azért, hogy kiderítsék, honnan is származnak a jelek.

Egyes elképzelések szerint az FRB-ket neutroncsillagok, fekete lyukak vagy összeütköző nagy tömegű objektumok idézhetik elő. Igaz, az sem elképzelhetetlen, hogy a jeleket földön kívüli civilizációk bocsátják ki.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.