Tudomány

Kivételes állapotú római kori mozaikra bukkantak

Egy hatalmas római kori település maradványait azonosította egy egyiptomi-lengyel régészcsoport Alexandria óvárosában – írja az MTI. Az egyik házban még egy kivételes állapotú mozaikpadlót is felfedeztek. Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkára szerint a padló megtalálása nemcsak az érintett házakban élők gazdagságát mutatja, hanem azt is, hogy Alexandriában igen népszerűek voltak a mozaikok.

A település a 4. és 7. század közötti időszakban virágzott. A lelőhelyen a régészek egy kisebb színházat, egy hatalmas fürdőt és 22 előadótermet is feltártak, melyek valószínűleg egy ókori egyetem maradványai.

Gregorz Majcherek, a Varsói Egyetem régésze és a feltárás vezetője szerint az elmúlt években a környéken több olyan ásatás is zajlott, melyek a római kori Alexandria eddig többnyire ismeretlen épületeire összpontosultak. A korszak épületeiről közismert, hogy gazdagon díszítettek, amit a feltárt mozaikpadló is igazolt.

A színes padló fő négyzete hat darab hatoldalú elemből áll, amelyek lótuszokat ábrázolnak.

A lengyel régészeti misszió Alexandria óvárosában 1960 óta folytat vizsgálatokat együttműködve az egyiptomi szakemberekkel.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik