Tudomány apollo50

Divatikonok megirigyelnék a 89 éves űrhajóslegenda stílusát

Márciusban az Apollo-program nyolc életben maradt űrhajósa összegyűlt, hogy megemlékezzenek az Apollo-11 1969-es történelmi Holdra szállásáról – írja a Business Insider. Az asztronauták között csupán négy van, aki járt is a Holdon. Az Apollo-programhoz 17 misszió tartozott, ezek közül a legismertebb az Apollo-11, a küldetéssel 1969. július 20-án elsőként landolt ember a Holdon. Az utolsó, 1972-es misszió óta nem járt űrhajós az égitesten.

APOLLO 50

1969. július 20-án a NASA történelmet írt: az amerikai űrhivatal elsőként juttatott embert a Holdra. Az 50. évforduló alkalmából a 24.hu július 15. és 28. között cikksorozattal tiszteleg az emberiség egyik legnagyobb lépése előtt.

A program még életben lévő asztronautái, Walter Cunningham (Apollo 7), Rusty Schweickart (Apollo 9), Buzz Aldrin és Michael Collins (Apollo 11), Fred Haise (Apollo 13), Al Worden (Apollo 15), Charlie Duke (Apollo 16), illetve Harrison Schmitt (Apollo 17) a New York-i The Explorers Clubban tartottak panelbeszélgetést márciusban.

A show-t egyértelműen Aldrin vitte el, a 89 éves ex-űrhajós ezüst zakóban, gyűrűkben és az amerikai zászlót idéző zokniban jelent meg. Az amerikai legenda nem először mutatkozott extravagáns öltözékben, 2017-ben a New York-i férfi divatshow-n is feltűnt.

Fotó: Fotó: The Explorers Club / Felix Kunze

Aldrin az Apollo-11 űrhajósa volt, Neil Armstrong után nem sokkal lépett a Holdra.

Az egykori asztronauta a közelmúltban arról beszélt, hogy épp itt az ideje, hogy ismét ember kerüljön az égitestre.

A panelbeszélgetésen kiderült, hogy sokan keveredtek hajmeresztő helyzetekbe a történelmi missziók során. Aldrin és Armstrong például a holdfelszínen fedezték fel, hogy leszállómoduljuk megsérült, és félő volt, hogy nem tudják majd elhagyni az égitestet.

Az utóbbi időkben az Egyesült Államok egyre komolyabb erőfeszítéseket tesz, hogy a NASA ismét embert juttasson a Holdra. A Trump-adminisztráció jelenlegi terve szerint a misszió 2024-ben indulna.

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik