Tudomány az élet nagy kérdései

Mi okozza a napszúrást?

A nyári napsütés elengedhetetlen, ha egészségesek akarunk maradni, ugyanakkor a túl sok napfény veszélyes is lehet: leégést vagy napszúrást is okozhat.

A napszúrás olyan egészségi állapot, amit a tartósan magas hőmérséklet alakít ki – írja a Mayo Clinic oldala. A probléma rendszerint nyáron, erős napsütés hatására jelentkezik. A forróság miatt enyhébb esetben felhevülés, míg extrém helyzetben hőguta jelentkezhet – utóbbi nagyjából 40 Celsius-fokos testhőmérsékleten jön létre.

A melegre a szervezet hőleadással reagál, a folyamat kánikulában komolyabb folyadék- és sóveszteséghez vezet. A bajt tovább növelheti, ha a fejet hosszú időn át közvetlen napfény éri, emiatt ugyanis a fej még jobban képes felhevülni.

A folyamat miatt megzavarodik a szervezet, enyhe duzzanat alakul ki az agyban, ez pedig kellemetlen tüneteket vált ki.

A napszúrás fejfájást, émelygést, hányingert, hőemelkedést, levertséget, fényérzékenységet és erős szomjúságot okoz, a hőguta azonban életveszélyes is lehet: zavartsággal, lázzal, eszméletvesztéssel is járhat, megfelelő kezelés nélkül halálos lehet. Súlyos tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Fotó: iStock

A napszúrás a gyermekekre, idősekre és betegekre különösen veszélyes, de egyénenként változhat, hogy ki mennyire érzékeny a hőre. A legfontosabb a megelőzés: az ember minél kevesebbet tartózkodjon a napon kánikulában, igyon eleget, hűtse magát, kerülje a túl sok mozgást, illetve használjon sapkát vagy kalapot, hogy megóvja a fejét. Ha már megtörtént a baj, apró kortyokkal pótolni kell a folyadékveszteséget, ezzel már önmagában viszonylag gyorsan kezelhető az állapot. A pihenés és az árnyékos, hűvös helyen tartózkodás szintén segíthet.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik