Tudomány az élet nagy kérdései

Miért félünk a sötétben?

Kevés olyan ember van, aki élete során, főként gyermekkora bizonyos szakaszaiban ne félt volna a sötéttől. Az evolúciónk miatt viszont valójában sosem nőjük ki a fénytelenségtől való rettegést.

Valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést, hogy a gyermekek nem magától a sötétségtől, hanem a fény hiányában nem látható lehetséges veszélyektől tartanak – írja a Gizmodo.

Az efféle félelem egy evolúciós eredmény, őseinknek pedig kifejezetten hasznos volt a szorongás.

A sötétségben tapasztalható feszültség egyfajta ellenőrző és korlátozó feladatot lát el: a távoli múltban megakadályozta, hogy a veszélyes éjszakai környezetben elődeink meggondolatlanul viselkedjenek.

Az őskorban a csúcsragadozók komoly kihívói voltak az embereknek, az állatok pedig gyakran az éjszaka leple alatt vadásztak. Korai felmenőink viszonylag hamar megtanulták, hogy a sötét nem az ő felségterületük, és érdemes elkerülni.

Fotó: iStock

A fénytelenségtől való félelem nagyon látványosan is megnyilvánulhat, akadnak olyanok, akikben a rettegés olyan szélsőséges mértéket ölt, hogy a lámpák kikapcsolásával valóságos pánikroham tör rájuk. Ennél azonban sokkal gyakoribb a sötétséghez társuló rossz előérzet. A szorongás fontos szerepet tölt be a bizonyos ingerekre adott reakciók kiváltásában, például növelheti az olyan szituációkkal kapcsolatos tudatosságunkat, amelyek valamilyen módon fenyegetnek minket, vagy veszteséget okozhatnak nekünk.

Éppen ezért az őskorban nagyobb eséllyel maradhattak életben, illetve szaporodhattak azon emberek, akik szorongtak a potenciális veszélyt rejtő sötétben. A természetes kiválasztódás működött: végül azok a vérvonalak maradtak fenn, melyek tagjai alapvetően jobban tartottak a fénytelenségtől. (Hasonló okai lehetnek a pókoktól, kígyóktól vagy éppen magasságtól való félelemnek is.) Bár mára a sötétség kevésbé fenyegető, mint évezredekkel ezelőtt, őseink óvatossága nagyban hozzájárult fajunk sikerességéhez.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik