Tudomány az élet nagy kérdései

Miért utáljuk a hagymaszagú leheletet?

A régészeti adatok szerint az emberek legalább 5 ezer éve fogyasztanak fokhagymát –írja a Live Science. A hagyma rengeteg népszerű étel alapanyaga, de a fogyasztás mellékhatását, a sokszor órákig kitartó szájszagot sokan ki nem állhatják.

Mégis hogy lehet, hogy a fokhagyma ízét sokan szeretik, az illatát viszont nem?

Mikor felvágják, illetve megrágják a hagymát, különböző anyagok, például allil-metil-szulfid szabadul fel – a folyamatról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A vegyületek adják a növény jellegzetes aromáját, amely a levegőben terjedve még kellemes. A fokhagyma ízét feltételezhetően azért szeretik annyian, mert igen összetett: egyszerre édeskés, sós, kesernyés és csípős.

Fotó: iStock

A szájba bekerülve viszont a hagyma jóval intenzívebb szagot okoz, ami már kellemetlen lehet. A hagymaszag egy részét a szájban maradt apró hagymatöredékek váltják ki, a szag jelentős részének forrása azonban az emésztőrendszerben van.

Ahogy a gyomorban tovább emésztődik a hagyma, egyre több és több vegyületet bocsát ki. Az allil-metil-szulfid például olyan kicsi, hogy nem is esik át további lebontáson, hanem egyenesen bekerül a véráramba, tovább terjesztve a szagot egészen a tüdőig.

Az intenzitás elsősorban annak kellemetlen, aki a hagymát ette. A kívülállónak nem is annyira maga az aroma, hanem egy másik ember szájszagának érzékelése lehet bosszantó.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik