Tudomány az élet nagy kérdései

Miért alakul ki hártya a meleg tejen?

Amikor a tehéntej-tartalmú italokat (például a kakaót vagy a kocsonyaszerű pudingot) melegítik, a tejben található fehérjék, így a kazein és a béta-laktoglobulin elkezd kicsapódni és összeállni, míg a folyadék jelentős vízveszteségen esik át – írja az Independent.

Ennek hatására vékony hártya jön létre, aminek a vastagságát a folyadék fehérjetartalma és a hőmérséklet határozza meg.

A további melegítés után a bőrszerű réteg párologni kezd, kiszárad, és még szilárdabbá válik, a hártya alatti gőz csapdába esik, a folyadék pedig felforr. A réteg hagyományos és mikrohullámú sütőben történő melegítés során is megjelenik.

Fotó: iStock

Az efféle hártya nem jelent fenyegetést az egészségre, ennek ellenére sokan szeretik eltávolítani. A melegítés közben történő, illetve a hűlés alatti kevergetéssel ugyanakkor már az is megakadályozható, hogy a réteg kialakuljon: ilyenkor nem hártya, hanem hab jön létre.

A kavarás a hő egyenletes elosztásával és a fehérjecsomók megtörésével gátolja a bőrösödés megindulását, a meleg folyadék viaszpapírral vagy folpackkal való lefedésével pedig csapdába ejthetjük a gőzt, ezzel akadályozva meg, hogy a hártya megszilárduljon.

Egyes országokban a tejhártya kifejezetten finomságnak számít. Iránban például a szarsir („a tej teteje”) kedvelt reggeli, általában mézzel vagy lekvárral keverik el, és kenyérre kenik, Belső-Mongóliában és Tibeten pedig szintén ízesítve fogyasztják a hártyát.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik