Tudomány zöldövezet

140 millió menekültre számíthatunk, ha így folytatjuk

A következő három évtizedben akár 143 millió ember is arra kényszerülhet, hogy a klímaváltozás miatt elhagyja az otthonát, és máshová vándoroljon – ez a Világbank legpesszimistább jövendölése, ami meg is valósul, ha nem teszünk a globális melegedés ellen sürgősen valamit. A humanitárius katasztrófa elkerülhetetlen a jelenlegi helyzet szerint, hiszen a legsűrűbben lakott területeket is sújtja majd a katasztrófa.

A számok persze egyelőre demográfiai modellezésen alapulnak, de biztosan nincsenek messze a valóságtól, és ha nem teszünk konkrét intézkedéseket a klímaváltozás visszaszorítására, azzá is válhatnak. A legveszélyeztetettebb területeknek számít a szubszaharai Afrika, Latin-Amerika és Dél-Ázsia, ahol olyan mértékben változhat az időjárás, hogy élhetetlenné válhatnak a települések. Olyan súlyos problémák üthetik fel a fejüket, mint a vízhiány, a rossz termés, a tengerszint-emelkedés és az extrém viharok.

Ez a három régió összesen a fejlődő világ lakosságának felét adja.

A statisztikák szerint a szubszaharai Afrikából 86 millió ember készül majd migrációra a termőföldek kiszáradása miatt, hacsak a helyi kormányok nem tesznek valamit azért, hogy egy klímaváltozásra kevésbé érzékenyen reagáló gazdaságot alakítsanak ki. Dél-Ázsiából a szimulációk 40 millió menekültet várnak, Latin-Amerikából pedig 17 milliót. Ezek a klímamenekültek csatlakoznának a már most többmilliónyi menekülthöz, akik politikai, gazdasági vagy biztonsági okokból hagyják el a hazájukat.

Fotó: Europress

„Nincs sok időnk arra, hogy erre az új realitásra felkészítsük magunkat” – írta egy sajtóközleményben a Világbank vezérigazgatója, Kristalina Georgieva. „Az is fontos, hogy segítsük az embereket a döntésben: jobb-e, hogy otthon maradnak, és új megoldásokat keresnek, vagy érdemes elhagyniuk az otthonukat.”

A Világbank azonban egy pozitívabb képet is festett a jövőről: ha ügyesen lelassítjuk a változást, és jelentősen csökkentjük a károsanyag-kibocsájtást, a 140 milliós szám akár 28 millióra is lecsökkenhet. A szakértők szerint a legfontosabb az, hogy számításba vegyük a krízis lehetőségét, és már most foglalkozzunk vele, felkészüljünk rá – így elkerülhető a katasztrófa.

Főkép: iStock / tatakis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik