Tudomány zöldövezet

Példátlan gyorsasággal olvad Alaszka jege

Sosem olvadt még meg olyan hamar az alaszkai folyók téli jégtakarója, mint idén – írja az MTI. A hétvégén a Tanana folyó hagyományos olvadási fogadójátéka is lezárult, miután jege felengedett. A folyó olvadásának időpontjáról először 102 éve kötöttek fogadásokat a helyi vasútépítő munkások.

Azóta egyszer sem fordult még elő, hogy már április 14-én megolvadt volna a jég.

Idén ugyanakkor a folyó jegén felállított faállvány már vasárnapra belesett a vízbe. A korábbi rekordot 1940-ben és 1998-ban jegyezték fel, amikor április 20-án tűnt el a jég.

Fotó: iStock

Alaszka többi jelentős folyóján szintén megindult az olvadás, holott az év ezen szakában még általában azok is be vannak fagyva. A Kuskokwim-folyó már pénteken kiszabadult a jég alól, ami szintén rekordnak számít, az eddigi legkorábbi olvadás 2016. április 20-án történt.

A Tanana és a Kuskokwim-folyó olvadásával kapcsolatos feljegyzések azt mutatják, hogy az 1960-as évek óta átlagosan egy héttel korábban indul be rajtuk az olvadás. Az idei rekord a szokatlanul meleg télnek tudható be.

Brian Brettschneider, az Alaszkai Egyetem munkatársa szerint a korai jégolvadás az alaszkai klíma hosszú távú változását jelzi.

Csak egy újabb jelzés arról, hogyan melegszik fel Alaszka”

– mondta a szakértő.

A korai olvadásnak súlyos hatásai vannak a helyiekre, hiszen a térség lakói gyakran útként használják a befagyott tavakat. A jég és hó eltűnése ráadásul a lékhorgászatot és a motoros szánnal történő vadászatot is ellehetetleníti.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik