Tudomány zöldövezet

A műanyag a levegőt is szennyezi

Először mérték fel a műanyagtermékek életciklusa során a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét – írja az MTI. A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem csapata azt vizsgálta, hogy a műanyagtermékek milyen mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, illetve azt is felmérték, hogy miként lehetne visszaszorítani a műanyagok gyártása, szállítása, használata, újrahasznosítása és megsemmisítése során keletkező üvegházhatású gázokat.

A friss eredmények szerint a műanyagok révén 2015-ben csaknem 1,8 milliárd tonna szén-dioxid került az atmoszférába.

A kutatók szerint a műanyagokkal összefüggő kibocsátás tovább fog növekedni, mivel a műanyagtermékek iránti kereslet a következő öt évben 22 százalékkal tovább emelkedik majd.

Fotó: iStock

Ha valóban az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokban akarjuk korlátozni a globális átlaghőmérséklet emelkedését, akkor szó sem lehet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növekedéséről”

– mondta Sangwon Suh, a csapat tagja.

A kutatók négy módszert is javasolnak a műanyagtermékek szénlábnyomának csökkentésére: az újrahasznosítást, a kereslet visszaszorítását, a természetes alapanyagú műanyagok arányának növelését, illetve a fosszilis alapú energia megújuló energiaforrásokra való cseréjét.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik