Tudomány

Ön is bekapcsolódhat egy Nobel-díjas kutatás folytatásába

A közelmúltban ismét megkezdődött az összeütköző fekete lyukak jeleinek keresése – írja a Digital Trends. Az adatgyűjtést a Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) végzi, amely két hete kezdte meg újra munkáját, de már most sikerült feketelyuk-összeolvadásra utaló nyomokat találnia.

A LIGO-t megálmodó csapat 2017-ben fizikai Nobel-díjat kapott az objektumok ütközésével keletkező gravitációs hullámok észleléséért. A hullámok létezését már Albert Einstein is megjósolta, a kimutatásukra azonban közel egy évszázadot kellett várni.

Őrültnek nézték a tudóst, aki átírta a fizika törvényeit
A gravitációs hullámok detektálásáért Nobel-díjjal elismert Rainer Weiss Magyarországon járt, elmesélte, hogyan jutott el egyszerű gondolatkísérlettől az évszázad csillagászati felfedezéséig.

Christopher Berry, az amerikai Északnyugati Egyetem munkatársa és a vizsgálatban részt vevő szakértő szerint az eddigi adatok bizakodásra adnak okot. A csapat most újabb ellenőrzéseket és elemzéseket végez, hogy meggyőződjenek az érzékelés megbízhatóságáról.

Az adatok mennyisége miatt a Nyugat-Virginiai Egyetem a közösség erejét szeretné segítségül hívni. A BlackHoles@Home projekt egy olyan platform, amelyen az amatőr kutatók egy speciális szoftverrel kapcsolódhatnak be a Nobel-díjas kutatás folytatásába. A program az információk feldolgozásához járul hozzá.

Zachariah Etienne, a Nyugat-Virginiai Egyetem munkatársa bízik benne, hogy a detektorok fejlődésével egyre pontosabb képet kaphatnak a gravitációs hullámokról. A szakértő hozzátette, munkájukkal szeretnék motiválni a fizikusok elkövetkező generációját, hogy ők is végezzenek hasonló vizsgálatokat.

Etienne és csapata jelenleg is dolgozik az adatfeldolgozó-szoftver fejlesztésén, reményeik szerint a program már idén letölthetővé válik.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik