Tudomány

Színpompás botsáskákra bukkantak

A botsáskák a világ számos élővilágában jelen vannak, Madagaszkár viszont kifejezetten sok fajnak ad otthont. Szakértők egy csoportja a közelmúltban különös rovarfajokat azonosított a szigeten, melyeknél a hímek rendkívül feltűnőek – írja az IFLScience.

Sven Bradler, a Göttingeni Egyetem munkatársa csapatával elsőként írta le az Achrioptera marolokót, illetve rokonfaját, az Achrioptera mangát. A kutatóknak azonnal feltűnt a hímek különleges színessége.

Szinte az összes ismert, több mint 3000 botsáskafaj próbál nem feltűnő lenni, és úgy kinézni, mint egy gally”

– mindta Bradler. A szakértő hozzátette, csak nagyon kevés ellenpéldát ismernek, és most sikerült újabbakat találni.

Az új fajok hímjei kifejezetten feltűnőek, az Achrioptera marolokónál a példányok fekete testét világoskék pöttyök díszítik, míg az Achrioptera mangánál az egész test színes. Az erdei környezetben a rovarok könnyen észrevehetőek.

Fotó: Dr. Frank Glaw

A kutatók úgy gondolják, hogy a szín a szaporodást szolgálja, a fogságban tartott hímeknél ugyanis az első párosodási kísérlet egybeesett a színek megjelenésével. A szakértők szerint ugyanakkor más oka is lehet a feltűnőségnek, hiszen önmagában a nőstények tetszésének elnyerése nem ellensúlyozná azt, hogy a hímek a ragadozók számára is láthatóak.

Bradlerék úgy gondolják, hogy a hímek az álcázás helyett veszélyesnek tűnő külsejükkel kerülik el a ragadozókat. A rovarok ráadásul nem is verik át potenciális támadóikat, hiszen a hímek enyhébb mérgeket termelnek.

Bár a rovarok jól alkalmazkodtak környezetükhöz, az emberi tevékenység ellen nem tudnak mit tenni: az állatok otthonát a fakitermelés fenyegeti.

Kiemelt fotó: Dr. Frank Glaw

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik