Tudomány

Trump lehetetlen küldetéssel akarta megbízni a NASA-t

2017-ben Peggy Whitson, a NASA asztronautája megdöntötte az űrben eltöltött idő rekordját. Azon a napon, amikor felállította az új csúcsot, egy videohívást kapott Donald Trumptól. Az amerikai elnök a beszélgetés során azt mondta, már 2020-ra szeretne embereket juttatni a Marsra.

Egy új, Donald Trump Fehér Házát bemutató könyvből, a Team of Vipersből (A viperák csapata) most újabb részletek derülnek ki a videohívásról – írja az IFLScience. A könyv szerzője Cliff Sims, a Fehér Ház korábbi üzenetstratégiai igazgatója.

Az amerikai elnök a beszélgetés során ígéretet tett arra, hogy korlátlan forrásokat biztosít a NASA-nak ahhoz, hogy 2020-ig asztronautákat küldjenek a Marsra.

A beszélgetésben Robert Lightfoot Jr. is részt vett, aki akkor a NASA megbízott igazgatója volt.

Sims szerint Lightfoot elmagyarázta Trumpnak, hogy az elnök által aláírt javaslat szerint a NASA-nak 2020-ig robotizált, a 2030-as években pedig emberes missziót kell küldenie a vörös bolygóra. Trump erre megkérdezte, hogy lenne-e lehetőség már 2020-ban asztronautákat juttatni a Marsra.

Lightfoot erre azt válaszolta, hogy rendkívül bonyolult lenne megvalósítani ezt a tervet, mire az elnök felajánlotta a korlátlan forrásokat. Az űrhivatal megbízott igazgatója azt mondta, így sem teljesíthető az elképzelés.

A Föld és a vörös bolygó mintegy 225 millió kilométerre fekszik egymástól, ez 590-szer nagyobb távolság, mint amilyen messze ember valaha jutott. Az út két évig tartana, ráadásul még rengeteg technikai fejlesztésre van szükség egy ilyen küldetéshez.

Kiemelt fotó: Brendan Smialowski / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik