Tudomány

Üzemanyagot nyerhetnénk ki a Holdból

Az Európai Űrügynökség azt vizsgálja, hogy miként lehetne 2025-ben olyan űreszközt juttatni a Holdra, amely képes üzemanyagot kinyerni az égitestből.

David Parker, az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársa szerint a fenntartható Hold-missziók kulcsa az lehet, hogy képesek leszünk-e kihasználni az űrben lévő forrásokat – írja a Futurism.

Az ESA egy francia repüléstechnikai vállalattal, az ArianeGrouppal közösen akarja a Holdra juttatni a bányászáshoz szükséges szerkezeteket. A két szervezet a közelmúltban meg is kötött egy megállapodást a lehetséges küldetés kidolgozására.

André-Hubert Roussel, az ArianeGroup vezérigazgatója kiemelte, a megegyezés fontos mérföldkő a cég történetében. A vállalat a 8,5 tonna hasznos terhet elbíró Ariane 64 rakétáival szállítaná az utasokat és a felszerelést az égitesthez.

Bár az ESA nem tért ki arra, hogy pontosan milyen üzemanyagot is nyernének a Holdból, elképzelhető, hogy a hélium-3 izotópról van szó, amely jelen lehet az égitest törmelékes talajában. Az érintett izotóp elméletileg alkalmas lehet fúziós energia előállítására.

Az űrügynökség és az ArianeGroup egyelőre egy egyéves szerződést kötött, az érintett időszakban a szakemberek megpróbálják felmérni, hogy kivitelezhető-e elképzelésük. Amennyiben a missziót meg tudják valósítani, úgy az ESA és az ArianeGroup komoly előrelépést tehet a Hold kolonizációjában.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik