A szakemberek úgy gondolják, hogy az általuk Planetary Health (a föld egészsége) étrendnek nevezett diéta követésével évente több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni – írja az MTI. Az étrenddel emellett csökkenthetnénk az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve elősegíthetnénk a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megóvását.
Az étel, amelyet megeszünk és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére, jelenleg azonban nagyon rossz úton járunk mindkét tekintetben”
– mondta Tim Lang, a Londoni Egyetem munkatársa.
A becslések alapján a globális népesség 2050-re eléri a 10 milliárd főt. Egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához drasztikusan át kell alakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni kell az élelmiszertermelést, illetve csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét.
A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa”
állapította meg Lang.
Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, az alultápláltság és a rák több fajtája mind a nem megfelelő étrendhez köthető. Az adatok alapján az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, illetve a dohányzás együttesen.
Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene: Észak-Amerikában például az új étrendben ajánlott mennyiségnél mintegy 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak.
Langék úgy vélik, nagyon vakmerő lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog ehhez az ideális étrendhez. Az élelmiszerhez való egyenlőtlen hozzáférés ugyanis ellehetetleníti a diéta globális szintű bevezetését.
Kiemelt fotó: Pixabay