Tudomány zöldövezet

Rengeteg csapadék fog Európára zúdulni

A Potsdami Klímakutató Intézet új tanulmánya alapján a klímaváltozás egyre több csapadékot hoz Európába, az Egyesült Államokba és Oroszországba.

A friss eredmények szerint az érintett régiókban a jövőben egyre több áradás és nagy mezőgazdasági termésveszteség várható – írja az MTI. Az éghajlatváltozás ugyanakkor az aszályok esélyét is növeli, főként Afrikában.

Tanulmányunk egyik fő következtetése, hogy a trópusi és szubtrópusi szárazföldi területeken általában több száraz rekord, az északabbra fekvő területeken pedig több nedves rekord dőlhet meg

– mondta Dim Coumou, a jelentés egyik szerzője.

A kutatásban a szakértők a világ 50 ezer adatgyűjtő állomásának információit használták fel, elemezték a világ havi csapadékrekordjainak alakulását. Ezek szerint az Egyesült Államok keleti és központi térségeiben 1980 és 2013 között több mint 25 százalékkal nőtt a rekordcsapadékkal rendelkező hónapok száma. Az afrikai Száhel övezetben, a Szahara déli szegélyén és a Szaharától délre ugyanakkor 50 százalékkal emelkedtek meg a szárazsági rekordok.

A tanulmányban a szakértők összehasonlították az extrém időjárási jelenségeket olyan szélsőségekkel, amelyek a hosszú távú klímaváltozás nélkül lennének elvárhatóak.

Aggasztó, hogy már egy Celsius-fokos globális felmelegedéssel is jelentősen növekszik az ilyen extremitások száma”

– mondta Jascha Lehmann, a csapat tagja.

A kutatók a lengyelországi Katowicében tartott ENSZ-klímakonferencia résztvevőit arra szólították fel, hogy találjanak megoldást a Föld felmelegedésének korlátozására. Amennyiben nem sikerül gátat szabni a klímaváltozásnak, úgy még ebben az évszázadban megtapasztalhatjuk a 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik