Tudomány az élet nagy kérdései
Fonyód, 2018. február 26.
Jégpáncél egy mólón a fonyódi Balaton-parton 2018. február 26-án.
MTI Fotó: Varga György

Hogyan fagy be a Balaton?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2019. 01. 05. 16:27

A téli Balaton látványa lenyűgöző, különösen, ha jég is fedi a tavat. Talán bele sem gondolunk, hogy a víz, illetve a tavak befagyásának folyamata milyen különleges.
Korábban a témában:

A víz egy igen érdekes anyag: sűrűsége rendkívül érzékeny a hőmérsékletre, ráadásul a legtöbb anyagtól eltérően felülről lefelé termed meg – írja a Physics World. A sűrűsége nagyjából 3,98 Celsius-fokig növekedik,

így a 3,98 Celsius-fokos vízmolekulák nagyobb eséllyel süllyednek le a folyadékban, mint az ennél hidegebb vagy melegebb részecskék.

A levegő hőmérséklete jóval gyorsabban változik, mint a vízé. Télen, amikor a lég hidegebb, az állóvizekből a hő egy része a levegő felé áramlik, ezért a vízfelszín hűlni kezd, sűrűsége növekedik, a hidegebb folyadék pedig lesüllyed. Ekkor kevésbé sűrű és melegebb víz áramlik a helyébe.

Miután az egész tó hőmérséklete eléri a 3,98 Celsius-fokot, a felszín tovább hűl. Mivel a fenti vízréteg ekkor már kevésbé sűrű, mint a lejjebb lévő, a 3,98 Celsius-fokhoz közelebbi folyadék a felszínen marad.

Mikor a felszín 0 Celsius-fokossá válik, megdermed, a fagyás pedig lassan terjedni kezd a mély felé. A víz ebből a szempontból is érdekes: míg az anyagok többsége folyékony halmazállapotban kevésbé sűrű, addig a víz épp jég formájában a legkevésbé az. Ez az oka annak, hogy a jég nem elmerül, hanem lebeg a vízben.

Fotó: Thinkstock

A fagyás rendkívül lassú folyamat, ezért a kifejezetten sekély állóvizeket leszámítva az alsóbb rétegekben lévő folyadék csak nagyon ritkán dermed meg. A tavak mélyén ezért általában kellően meleg marad a hőmérséklet ahhoz, hogy a halak ne pusztuljanak el.

A jég elsőként a partokhoz közel szokott megjelenni. Ennek oka az, hogy itt sekélyebb a víz, tehát a lehűlése is gyorsabban zajlik.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: MTI/Varga György

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.