Tudomány az élet nagy kérdései

Miért kék nappal az ég?

Az emberiség az évezredeken át különböző válaszokat talált magának arra, hogy miért is kék az ég. Végül a modern fizika megszületésére volt szükség ahhoz, hogy tényleg megértsük a jelenséget.

A Napból érkező fény látszólag fehér, valójában azonban a szivárvány színeiből épül fel – írja a NASA blogja. Ez jól megfigyelhető egy prizma segítségével. Minden egyes színnek megvan a maga hullámhossza: a vörös árnyalatok például hosszabbak, míg a kékek rövidek.

Kép: Thinkstock

A fény egészen addig egyenesen halad, amíg nem találkozik valamilyen anyaggal. Egy tükörről visszaverődik, a vízen áthaladva elhajlik, az atmoszférában lévő molekulák hatására pedig szóródik.

Ezen utóbbi jelenség miatt kék az ég.

Mikor a napfény eléri az atmoszférát, szétszóródik a helyi részecskék és gázok miatt. A szóródás módját nagyban befolyásolja a szemcsék és az adott hullámhossz viszonyított mérete. Mivel a kék fény rövidebb, kisebb hullámokban közlekedik, az efféle fény sokkal jobban szóródik a kisebb molekulákon.

Alapvetően az ibolya tartománynak kéne a legjobban szóródnia, ezt a színt azonban könnyebben elnyeli az atmoszféra felső tartománya. Szemünk ráadásul érzékenyebb is a kék fényre, mint az ibolyára, ez pedig szintén növeli az ég látszólagos kékségét.

A horizont közelében az ég világosabbnak tűnhet. Ennek oka az, hogy a távolból érkező fénynek még vastagabb légrétegen kell átverekednie magát, mint a fejünk felől érkezőnek. A talaj ráadásul szintén képes szórni a fényt, emiatt pedig még világosabb árnyalatokat fedezhetünk fel a távolban.

A légkör fényszóró képessége egyébként nem csak kékre festheti az eget. Alacsonyabb napállásnál például a fény nagyobb utat tesz meg az atmoszférában, ez pedig több szóródást jelent. Ezért van az, hogy naplementekor és napkeltekor az ég vöröses.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik