Tudomány zöldövezet
Image of the broken glass with sand on the beach.

Megkezdődik az óceáni szemétsziget eltakarítása

24.hu
24.hu

2018. 10. 17. 16:13

A Csendes-óceánon, Hawaii és Kalifornia között egy hatalmas, hulladékból álló sziget sodródik. Az Ocean Cleanup projekt célja ezen szeméttömeg felszámolása.
Korábban a témában:

Ahogy korábban beszámoltunk róla, szeptember elején indult meg az a projekt, melynek célja az óceáni szemétsziget eltakarítása. A programhoz készült, Wilson névre keresztelt 600 méteres tisztítócső tesztjei jól sikerültek, az eszközt telepítették egy hajóra, és a héten meg is érkezett célpontjához.

Az Ocean Cleanup Facebook-bejegyzése szerint már készen állnak a tisztítás megkezdésére.

Az U alakú csőhöz egy 3 méter mélységig leérő háló tartozik, mellyel képesek kiszűrni a hulladékokat. A tervek alapján egy hajó minden hónapban visszatér majd a helyszínre, az összegyűjtött szemetet pedig elszállítják a partokhoz, ahol aztán újrahasznosítják a hulladékokat.

Napjainkban mintegy 150 millió tonna műanyag sodródik az óceánokban, az egyik legsűrűbb koncentráció pedig a csendes-óceáni szemétszigetnél alakult ki.

Marine pollution: plastic waste on the beach.
Sokkal nagyobb az óceáni szemétsziget, mint eddig hittük
A szemétsziget 1,6 millió négyzetkilométeres és 80 000 tonna hulladékot tartalmaz.

Boyan Slat, az Ocean Cleanup 24 éves alapító-vezérigazgatója szerint a hatalmas szemétsziget akár száz évig is fennmaradhat, éppen ezért egyetlen megoldás van: el kell takarítani. A becslések alapján a Wilson 2019 áprilisáig 50 tonna hulladékot szedhet össze, 2040-ig pedig az óceáni műanyagok 90 százalékát gyűjthetik be.

Sok szakértő ugyanakkor úgy gondolja, hogy az eszköz nem lesz képes nagyobb területeket megtisztítani, ráadásul az is problémát jelent, hogy a cső nem alkalmas a kisebb törmelékek kiszűrésére.

Eben Schwartz, a Kaliforniai Parti Bizottság munkatársa szerint sokkal hasznosabb lenne, ha az efféle projektek inkább a partok közelében próbálnák meggátolni, hogy a hulladékok a nyílt vízre kerüljenek. A szakértő hozzátette: az Ocean Cleanup nem elég hatékony, és azt sugallja az embereknek, hogy nyugodtan szemetelhetnek, hiszen az óceánt az efféle programokkal könnyű tisztán tartani.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

Terminator 2  Judgment day
1991
Real  James Cameron
Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Joe Morton
James Cameron.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Kassar / Pacific Western
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.