Tudomány zöldövezet

Vég nélküli bálnamészárlás kezdődhet

Japán kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), és felújítja a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Súlyos csapás ez a tengeri óriások és a természetvédelem számára.

A hírt egyelőre meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva közölte az MTI, a kilépést formálisan a jövő héten jelentik be január 1-jei hatállyal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Japán fél év múlva kezdheti meg a kereskedelmi bálnavadászatot.

Kudarc

A kiszivárogtatás szerint:

Tokió saját felségvizein és a hozzá közeli tengereken kezdené meg a bálnák leölését, az Antarktisz körüli vizeken, ahol eddig tudományos kutatások címén ejtett el évi néhány száz védett tengeri emlőst, nem tervezi a vadászat folytatását.

Itt írtuk arról, hogy a kereskedelmi vadászat tiltásának ellenére is micsoda értelmetlen mészárlás folyik a tengereken, Itt pedig, hogy a nemzetközi közösség időről időre egyre elkeseredettebb harcot vív a tilalom fenntartásáért. Ez a több évtizedes erőfeszítés ér most részben csúnya véget.

Hatalmas vérfürdőtől kell megóvni tengereinket
Japán idén is nagy erővel fut neki a bálnavadászati tilalom eltörlésének, kvóta nélküli mészárlást szeretne. Így is vörösek óceánjaink az áltudományos öldökléstől, a szerencsétlenül járt állatok haláltusája hosszú és kegyetlen.

Súlyos csapás

Japán régóta küzd a kereskedelmi célú vadászat moratóriumának feloldásáért, de eddigi erőfeszítései az IWC-ben sorra kudarcot vallottak, legutóbb a szeptemberi brazíliai éves közgyűlésen, amely miatt a japán küldöttség burkoltan már akkor az egyezményből való kivonulással fenyegetőzött. Japán már 2007-ben is fenyegetőzött a kilépéssel, de akkor az Egyesült Államok és több más ország még rábeszélte a maradásra.

Donald Rothwell, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, Ausztrália egyik vezető nemzetközi jogásza szerint Japán kilépése az egyik legrégebbi környezetvédelmi szervezetből “súlyos csapás” a környezetvédelmi mozgalomra. A japán kivonulás azért is különösen súlyos, mert az ország a nemzetközi egyezmények és a nemzetközi jog iránti elkötelezettségéről ismert – hangsúlyozta a szakértő.

Illusztráció: MINAMI-BOSO, JAPAN

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik