Tudomány

Brutális, ahogy lemészárolnak egy nagyon ritka hibrid bálnát

Az izlandi Hvalur hf vállalat valószínűleg egy nagyon ritka hibrid bálnafajhoz tartozó állatot mészárolt le pár nappal ezelőtt a Sea Shepherd értesülései szerint, amihez könnyen lehet, hogy még nekik sincs engedélyük. Videó is készült arról, ahogy az állat tetemét a fedélzetre húzzák, majd szelfiznek vele.

Hivatalosan 1986 óta betiltották a kereskedelmi bálnavadászatot, ezt az egyezményt pedig Izlandon, Norvégián és Japánon kívül mindenki be is tartja a mai napig. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) külön engedélyhez köti, hogy az állatokat kereskedelmi célból ölni lehessen, mivel a számuk állítólag annyira lecsökkent, hogy már csak a vadászat előtti populáció 10 százaléka él a világóceánban.

Az izlandi Hvalur hf vállalatnak évi 191 barázdásbálna legyilkolására van engedélyük a bálnavadász szezon száz napja alatt. A most levadászott példány viszont problémás lehet, mert a Sea Sheperd szerint előfordulhat, hogy nagyon ritka barázdásbálna – kék bálna hibridről van szó.

Vörössé változott a tenger a bálnák vérétől Feröernél
Cetek tucatjait mészárolták le, a helyeik évszázadok óta ragaszkodnak a hagyományhoz.

Teljesen mindegy, hogy mennyire csinálják legálisan a dolgot, a bálnavadászatról képeket és videókat nézni akkor is megrázó, főleg akkor, ha

az egyik képen a vadászok még szelfizgetnek is az elhullott állattal.

A Sea Sheperd szerint a Hvalur hf Japánba akarja majd eladni a bálnazsírt és -húst, ahol kedvelt ételkülönlegességeket készítenek belőle.

A bálnamentő önkéntesek szerint még az is lehet, hogy a legyilkolt állat egy kék bálna volt, ami megváltoztatná a helyzetet, mivel kék bálna levadászására az izlandi cégnek egyáltalán nincs engedélye.

Nyitó illusztráció: AFP PHOTO / SEA SHEPHERD / ROBERT READ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik