Tudomány zöldövezet
Asia at night from space with city lights showing human activity in China, Japan, South Korea, Taiwan and other countries, 3d rendering of planet Earth, elements from NASA (https://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/57000/57752/land_shallow_topo_2048.jpg)

Hiába minden, tovább pusztítjuk a bolygót

24.hu
24.hu

2018. 12. 06. 17:13

Az elmúlt hét évben csekély mértékben növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás, idén azonban már mintegy 2,7 százalékos emelkedésre számítanak a kutatók.
Korábban a témában:

A Global Carbon Project (GCP) éves jelentését 15 ország 76 tudósa készítette el az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye folyó 24. éves ülésére – írja az MTI. Az adatok alapján 2014-től 2016-ig a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából változatlan volt, ez pedig bizakodásra adott okot.

A szerdán bemutatott tanulmány eredményei viszont komoly visszalépést jelentenek.

A Meteorológiai Világszervezet múlt héten kiadott tanulmányában arra figyelmeztetett, hogy a század végére akár a 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése, ez jelentősen meghaladja a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött 2 Celsius-fokos maximumot.

A fosszilis üzemanyagokból és az iparból eredő szén-dioxid-kibocsátás előre jelzett növekedése 2018-ban 2,7 százalék, de vannak bizonytalanságok, a növekedési ráta 1,8-3,7 százalék között lehet”

– olvasható a GCP jelentésében.

A szén-dioxid-kibocsátás az ember által előidézett üvegházhatású gázok jelentős részét teszi ki. A számítások alapján a kibocsátás idén rekordnagyságúra, 37,1 milliárd tonnára fog növekedni, míg az összes emberi tevékenységből eredő emisszió a 41,5 milliárd tonnát érheti el. A kibocsátás növekedéséhez szinte valamennyi ország hozzájárul, Kínában például 4,7 emelkedik idén a kibocsátás, míg az Európai Unióban 0,7 százalékos növekedésre számítanak.

Fotó: Pixabay

John Reilly, az MIT szakértője úgy véli, az eredmény nem meglepő, hiszen a világ energiahasználatának 81 százaléka fosszilis energiaforrásokból származik. Glen Peters, az oslói CICERO Nemzetközi Klímakutató Központ munkatársa és a friss tanulmány egyik vezető szerzője szerint az új technológiák ellenére a döntéshozók keveset tesznek az emissziókorlátozás érdekében.

Corinne Le Quere, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője rávilágított, hogy a szén felhasználása továbbra is növekedik, és miközben az egyes országok megpróbálják csökkenteni az áramtermelésben a szenet, és egyre inkább igyekeznek megújuló energiaforrásokra építeni, a repülőgépek és gépkocsik szén-dioxid-kibocsátása folyamatosan nő.

A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 20 évben 55 százalékkal emelkedett, míg a földi átlaghőmérséklet 0,38 Celsius-fokkal lett magasabb.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.