Tudomány zöldövezet

Kétségbeejtő, ami Grönlandon zajlik

Gyorsabban olvad a grönlandi jégtakaró, mint az elmúlt 350 évben bármikor. A helyi jégtömeg olvadása az egyik legfőbb oka a tengerszint emelkedésének.

A Luke Trusel, a Rowan Egyetem munkatársa által vezetett nemzetközi csapat olyan nyugat-grönlandi jégmintákat elemzett, melyek segítségével fel tudták mérni az elmúlt évszázadok olvadási mintáit – írja a PBS. Az adatokat utóbb összevetették a modern információkkal, és így 1650-től napjainkig vázolni tudták az olvadás alakulását.

Történelmi szempontból a mai olvadási ütem rendkívüli

– mondta Sarah Das, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet glaciológusa és a csapat tagja. A friss adatok alapján az iparosodás megindulása óta 50 százalékkal több olvadékvíz folyik le a jégtakaróról.

A vizsgálat azt mutatja, hogy az olvadás a 19. század közepén gyorsult fel, nem sokkal azután, hogy az iparosodással járó felmelegedés érzékelhetővé vált. A vizsgált időszakban 2004 és 2013 között volt a legjelentősebb az olvadás, a csúcsot 2012 jelentette.

Ezen periódus során gyorsabb ütemben olvadt a jégtakaró, mint előtte bármikor.

A Grönlandon elolvadt jég nagy része a tengerbe áramlik, ezzel a folyamat jelentősen hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez. Amennyiben rövid időn belül nem sikerül csökkentenünk a globális felmelegedés mértékét, és tovább olvadnak a jégtömegek, már a század végére rengeteg lakott terület víz alá kerülhet.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik