Tudomány zöldövezet

Most feladja, de gyorsan visszatér a tél

Kedden még számíthatunk havazásra, havas esőre, a hét közepén azonban enyhülés jön: ronda, szürke, szmötyis hetünk lesz. A jövő hét elején viszont visszatér a tél.

Időjárásunk befejezte azt a 180 fokos fordulatot, aminek előkészületeiről múlt héten mi is írtunk: a napos, kellemesen meleg őszből átmentünk a télbe. Még mindig a mostanában sokszor emlegetett, észak déli irányú légmozgással járó meridionális áramlás hatása alatt állunk, most éppen a fagyos felére kerültünk, a mostani hideg északkeletről, Szibéria felől érkezett.

Mínusz öt fokkal jön a változás
A következő napokban visszájára fordul időjárásunk, beáll a ködös, hideg őszi idő, a hajnali akár -5 foknál is hidegebb levegő napközben sem melegszik 10 fok fölé. Még mindig a meridionális áramlás a ludas, most a zordabb arcával fordul felénk.

Nincs ezzel semmi baj azon túl, hogy a rekordmelegeket szokatlanul hideg váltja átmenet nélkül, és ugyan a falevelek lehullottak, idén elmaradt az igazi ősz. De legalább némi csapadék érkezett, az is valami. Jó lesz, ha hozzászokunk az ilyen szélsőségekhez és a gyors változásokhoz, mert ezt okozza a meridionális áramlás, ami pedig a klímaváltozás hatására alakul ki egyre gyakrabban:

ahogy mind nagyobb energiakülönbségnek kell kiegyenlítődnie a forró egyenlítői és a hideg sarkvidéki területek között.

Még egy esély a havazásra

Visszatérve jelenünkhöz kinek jó, kinek rossz hír, de mindenképp érdekes, hétfőre megérkezett az első hó.

A fagyos hétvégére érkező páradús levegő az ország több pontján okozott havazást, havas esőt. Főleg a nyugati területek és a hegyvidékek borultak fehérbe, valamire való mennyiség (3-4 centi) Szentgotthárd térségében hullott

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderul.hu munkatársa.

Tartósan sehol nem marad meg, napközben mindenhol fagypont felett lesz a hőmérséklet. Éjjel, kedd hajnalban még a nyugati országrészben számíthatunk hóra, havas esőre, majd a csapadék mindenhol esőre vált és előre láthatóan csütörtökig ki is tart.

Átmeneti felmelegedés, majd vissza a télbe

A felettünk kavargó ciklon addigra feloszlik, átmenetileg megszűnik a csapadék, ám hatására felmelegedés indul, vagy inkább mondjuk úgy, az eddigieknél melegebb lesz. A masszív felhőréteg, a köd nem engedi kihűlni a talajt, ezért – országosan igen nagy szórással – napközben 6-13 fok köré emelkedik a hőmérséklet, és a leghidegebb órákban is épp csak nyaldossa majd a 0 fokot.

A napsütést egész hétre elfelejthetjük, néhány apró kivételtől eltekintve napokra beáll a szürke, ködös, nyálkás idő

– jegyzi meg a szakember.

A kivételeket egy-egy, legfeljebb megyényi terület jelenti, ahol van esély némi napsütésre, a felhőmentes állapot miatt viszont „cserébe” enyhe mínuszok is előfordulhatnak.

Az újabb változást hétfőn vagy kedden – most még nem látszik tisztán, mikor – hozza el egy újabb hidegfront: hajnali mínuszok, öt fok közeli napi csúcsok és újabb csapadék, sok helyen feltételezhetően ismét hó és havas eső.

Illusztráció: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik