Tudomány az élet nagy kérdései

Miért a férfiak hajlamosabbak a kopaszodásra?

Egyes férfiaknál a kopaszodás igen látványos, akár már fiatal korban megkezdődik, míg mások még a nyolcvanas éveikben is viszonylag dús hajkoronával büszkélkedhetnek. Egy biztos: nincs férfi, akinek hajsűrűsége ne csökkenne az évek során.

Rodney Sinclair, a Melbourne-i Egyetem dermatológusa az Independenten jelentetett meg egy átfogó cikket a kopaszodásról. Mint írta, a hajritkulás a fejbőrön három jellegzetes területen szokott előfordulni.

A hajhullás először az elülső hajvonalnál indul meg, ez már általában akkor jelentkezik, amikor egy férfi serdülőkorából átlép a felnőtt éveibe.

Az eredeti elülső hajvonal csupán a férfiak 5 százalékánál marad meg.

Általánosságban ebben a régióban a kopaszodás kevésbé látványos, igaz, egyes személyeknél az évek során jelentősen visszahúzódhat a haj vonala.

A kopaszodás második hulláma a fejbúbon alakul ki, itt a hajritkulás körkörösen indul meg minden irányba. Végezetül a harmadik fókusz a fejtetőn jön létre, ez főként ázsiai férfiakra jellemző, illetve a női hajritkulás is leginkább ezt a régiót érinti.

És hogy miért a férfiaknál gyakoribb a kopaszodás? A Live Science szerint

a választ a nemi hormonoknál kell keresni.

Az enzimek például képesek a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítani, mely hormon többek közt a hajszálak megrövidítéséért és elvékonyodásáért is felelős. Egyes személyeknél ugyanakkor rengeteg átalakító enzim és tesztoszteron termelődik, a hajritkulás mégsem jellemző. Ezt azt jelenti, hogy egyéb faktoroknak is szerepet kell játszaniuk a folyamatban.

Fotó: Thinkstock

A kopaszodásban az egyik érdekesség, hogy a hajhullás egyik hajhagymától a másikig terjed, anélkül, hogy a ritkulás átugrana egy-egy régiót. Bár ez alapján azt hihetnénk, hogy a ritkulást valamilyen terjeszkedő vegyület váltja ki, egyelőre nem azonosítottak ilyen anyagot.

Különös az is, hogy ha egy kopaszodó területről származó hajszálakat átültetnek a test más részére, azok tovább gyengülnek. Ez azt sugallja, hogy a hajhullást olyan faktorok idézik elő, melyek eleve a hajmirigy DNS-ében vannak programozva.

A haj sok szempontból különbözik az egyéb szőrszálaktól, egy-egy pórusból például nem egy, hanem 2-5 hajszál nő ki. A pólusokban az első, fő hajszál születés után jön létre, majd 2-3 éves korban újabb szálak jelennek meg. Mikor megindul a hajritkulás, elsőként a másodlagos szálak vesznek el, mikor pedig az elsődleges szál is kihullik, elkezd látványossá válik a kopaszodás.

A folyamat azonban általában nem gyors: az eredeti hajsűrűség 50 százalékosra is lecsökkenhet anélkül, hogy kialakulnának a kopasz foltok. A férfiaknak sokszor azért kevésbé feltűnő a hajvesztés, mert általában rövidebb frizurát viselnek.

Az, hogy pontosan milyen genetikai tényezők irányítják a hajhullást, nem ismert. Egy azonban biztos: a folyamatban komoly szerep jut a genetikai faktoroknak, hiszen a megfigyelések alapján az egypetéjű ikrek ugyanúgy kopaszodnak.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik