Tudomány az élet nagy kérdései

Miért rekedünk be?

Egy átbulizott éjszakát követően vagy néhány náthásan eltöltött nap után az ember nem lepődik meg, ha megváltozik hangja. A rekedtség bizonyos esetekben azonban súlyos probléma jele lehet.

A Clevelandi Klinika oldala szerint a rekedtséggel kapcsolatban az egyik legfontosabb tény, hogy a hang elváltozása nem egy betegség, hanem egy tünet. Mikor valamilyen tényező hatására a hang eltorzul, zihálóvá, érdessé, erőltetetté válik, sőt, a hangerő és a hangmagasság is módosul, általában a hangszálak rendellenes állapota a bűnös.

A legtöbb esetben az elváltozás csak átmeneti, és a hangszálak idővel helyreállnak, a hosszabb ideig, két hétnél tovább fennálló rekedtséggel azonban érdemes orvoshoz fordulni.

A hangszálak rendellenessége a leggyakrabban duzzadást jelent. Ezt általában felső légúti vírusfertőzés vagy bakteriális megbetegedés váltja ki, ezek ugyanis képesek gégegyulladást okozni. Emellett a hangszálak túlzott megerőltetését – például egy zajos kocsmában végigüvöltött estét – követően szintén jelentkezhetnek elváltozások, például kisebb csomók a hangszálakon.

Tényleg jobban szenvednek a férfiak az influenzától?
A férfi influenza kifejezést általában pejoratív értelemben használjuk, pedig a férfiaknak néha tényleg nehezebb megküzdeniük a betegségekkel.

Egy fokkal súlyosabb kiváltó ok a gastrooesophagealis refluxbetegség, melynek során a gyomor savas tartalmának egy része feljön a nyelőcsőbe, és irritálja a hangszalagokat. A rendellenesség leggyakoribb tünete a gyomorégés, így ha a rekedtség ezzel együtt jelentkezik, ajánlott szakembert felkeresni.

Nem meglepő módon a dohányzás is előidézhet rekedtséget. Fontos kiemelni, hogy a dohányzás hatására jelentkező hangmódosulás akár súlyos probléma tünete is lehet, így ilyen esetben érdemes felfüggeszteni a dohányzást, és orvoshoz fordulni.

Végezetül különböző allergiatípusok, a pajzsmirigy-problémák, a neurológiai rendellenességek, a reumás ízületi gyulladás és a gégét érő trauma szinten rekedtséget válthat ki.

A rekedtség hátterében a leggyakrabban felső légúti fertőzések állnak – Fotó: Thinkstock

Szerencsére van módszer a hangelváltozás megelőzésére és kezelésére. A dohányzás és a passzív dohányzás, a szervezetet dehidratáló anyagok – például az alkohol és koffein –, illetve a csípős ételek elkerülése csökkentheti a rekedtség kialakulásának esélyét. Emellett a hangszálak mérsékelt használata és az elegendő vízbevitel szintén segíthet hangunk eredeti állapotának megtartásában.

Ha már kialakult a rekedtség, a legegyszerűbb módszer a hangszálak pihentetése és a kellő folyadékbevitel. Amennyiben a rekedtség hátterében a hangszálakon kialakult tartós csomók vagy polipok állnak, úgy műtéti beavatkozásra is szükség van.

Utóbbi természetesen ritka: egy náthásan átbulizott éjszaka után nem nagyon kell tartani attól, hogy a hangváltozást valamilyen komolyabb rendellenesség váltja ki.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik