Tudomány

Tényleg hibernálhatjuk a Marsra készülő űrhajósokat

Eddig csak sci-fi filmekben jelent meg az emberi hibernálás gondolata, most azonban még valóság is lehet belőle: a NASA által támogatott SpaceWorks ugyanis biztos benne, hogy legalább két hétig képes lenne téli-álomszerű állapotba helyezni egy közelgő Mars-utazás űrhajósait, hogy aztán felébressze, majd újra visszaaltassa őket.

A SpaceWorks nem csak a levegőbe beszél, erre jó bizonyíték az, hogy a NASA két körben is támogatja őket az emberi hibernáció kutatásában. Az atlantai vállalat nem sci-fibe illő dolgot akar véghez vinni, a hibernálást már ma is alkalmazzák orvosi célokra: ez egy olyan kezelés, amellyel a beteg testhőmérsékletét csökkentik és egy ideig azon a hőmérsékleten tartják szervezetüket, így az anyagcsere lelassul, a testnek kevesebb oxigénre van szüksége, és egyes kutatások szerint az izomvesztést és a csontok ásványi-anyagvesztését is csökkenteni lehet.

Ha még mindig nagyon sci-finek tűnik, elég, ha arra gondol, hogy több téli álmot alvó állat már magától is ugyanezt csinálja, hogy átvészelje az élelemszegény, hidegebb időszakot.

A jövőbeli Mars-utazás szempontjából azért lehetne életbevágóan fontos egy ilyen módszer kidolgozása, mert így sokkal kevesebb oxigént, táplálékot és egyéb felszerelést kéne magukkal vinniük az asztronautáknak, hiszen idejük nagy részét ebben a kábulatban töltenék. A SpaceWorks jelenleg úgy becsüli, hogy két hétig ki tudja tolni a hibernálás időtartamát – orvosi eljárásokban jelenleg általában csak egy-két napig tudják így tartani a betegeket biztonságosan. John Bradford, a SpaceWorks elnöke és korábbi NASA-mérnök elmondta, a terv az, hogy a Mars-utazókat kéthetente felébresztik, majd újra visszahibernálják, így egy sokkal könnyebb űrhajó viheti majd őket a vörös bolygóra, vagy sokkal többen mehetnek egy adott súlykapacitással.

Helyet is lehetne spórolni, ha hibernálva utaznának az űrhajósok – fotó: Spaceworks

Az űrhajósok testhőmérsékletét 5 Celsius-fokkal kell hűteni, ekkor áll be az úgynevezett kábulati állapot, amelyben 50-70 százalékkal lecsökken a szervezet anyagcseréje. „A célunk az, hogy minimalizáljuk a legénység mozgását, ezzel az elfogyasztandó étel és ital, valamint a szükséges felszerelések mennyiségét” – mondta Bradford.

Egy jövőbeli Mars-misszió így sokkal olcsóbb és hatékonyabb lehet, mintha a legénységnek az út során végig élelmet, oxigént, ruházatot, vizet és felszerelést kéne biztosítani.

Persze ez a módszer még mindig nem védi meg az űrhajósokat minden rájuk leselkedő veszélytől – nemrég számoltunk be például arról, hogy az űrbéli ionizáló sugárzás mennyire káros lehet, és tönkreteheti az emésztést, ráadásul a tumorok kialakulásának veszélyét is megnöveli. Így viszont legalább azt sikerülne megoldani, hogy az űrhajósoknak ne kelljen ébren, egy apró űrhajóban együtt élniük hónapokig bezárva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik