Tudomány zöldövezet

Világvége: egy gép 2040-re jósolta

24.hu
24.hu

2018. 10. 05. 16:37

Az 1970-es években a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakértői létrehoztak egy programot, a World1-et, ami azt jósolta, hogy 2040-ig a civilizáció valószínűleg össze fog omlani. Akkor sokan nem vették komolyan az előrejelzést, az azóta eltelt idő viszont inkább a gépet igazolja.
Korábban a témában:

Az 1973-as jóslat története az elmúlt évtizedek során gyakran előkerült a sajtóban – írja az MNN. A program fejlesztésével a világ problémáival foglalkozó Római Klub bízta meg Jay Forrestert, az MIT szakértőjét és csapatát. A World1 megalkotásának célja az volt, hogy segítségével felmérjék, az akkori fejlődés mellett mennyire fenntartható a civilizációnk.

Mikor a program megpróbálta előrejelezni jövőnket, rengeteg tényezővel számolt, így például a szennyezettséggel, a népességgel és az elérhető erőforrásokkal. Az egyes faktorokat külön-külön, de egymással párhuzamosan elemezte. A korszakban ez a megközelítés egészen új volt.

A World1 az elérhető adatok alapján gráfokat rajzolt, melyek azt ábrázolták, hogy miként fognak alakulni az egyes tényezők.

Az adatok mind azt mutatták, hogy nem túl fényes jövő vár a bolygóra.

A program szerint a fordulópont 2020-ban jön el: ekkorra a szennyezettség olyan mértékű lesz, hogy a populáció csökkenni kezd, 2040 és 2050 között pedig megszűnik a civilizáció mai formája.

Fotó: Pixabay

A Római Klub a World1, illetve egy másik program, a World3 eredményeire építve kiadott utóbb egy könyvet, melyben némiképp kitolták az összeomlást, és 2072-re jósolták. A művet rengeteg kritika érte, sokan azt állították, hogy egy gép nem képes tudományos előrejelzéseket készíteni.

Később több kutató is úgy döntött, hogy ellenőrzi a program információit. 2014-ben például Graham Turner, a Melbourne-i Egyetem munkatársa vetette össze a legfrissebb adatokat a gép előrejelzéseivel, és megállapította, hogy a World3 modellje 2010-ig meglehetősen pontos volt.

Igaz, a szakértő számításai 2010 után eltértek a program jóslatától. Turner például nem mutatta ki egyértelműen a civilizáció és a környezet összeomlását.

Fontos kiemelni, hogy rengeteg az olyan tényező, melyekkel nem lehet előre számolni – ilyen faktor például egy háború kitörése -, így biztosat semmilyen körülmények közt nem lehet állítani. Ennek ellenére az eddigi információk alapján elképzelhetetlen, hogy a folyamatos fejlődés ne járna súlyos következményekkel 2100-ig.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.