Tudomány zöldövezet

Bármit teszünk, hatalmas tüzek fogják pusztítani Európát

Az évszázad végére 40-50 százalékkal nő azon területek mérete, amelyek évről-évre erdőtüzek martalékaivá válnak. Még akkor is, ha a párizsi klímaegyezmény legoptimálisabb célját sikerül elérni.

A Portugáliát, Spanyolországot, Dél-Franciaországot és Olaszországot az elmúlt két évben sújtó halálos erdőtüzek után a Barcelonai Egyetem kutatói kimutatták, mekkora területek eshetnek erdőtüzek áldozatául a következő évtizedekben.

A legjobb esetben is nagy a baj

A maga nemében első ilyen tanulmányban a kutatók modellezték, mennyi pusztító erdőtűz keletkezik, ha a globális középhőmérséklet 1,5, 2, vagy 3 Celsius-fokot emelkedik 2100-ig. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény szerint a világ országai vállalták, hogy a globális középhőmérséklet emelkedését 1,5, illetve 2 Celsius fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest.

Marco Turco, a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője és csapata megállapította:

még ha sikerül is 1,5 Celsius-fokra korlátozni a hőmérsékletnövekedést, évente 40-54 százalékkal több dél-európai terület válik erdőtűz martalékává.

Kétszeresére is nőhet

Két Celsius-fokos növekedés esetén 67-87 százalékkal nagyobb területen pusztít erdőtűz, 3 Celsius-foknál 187 százalékkal több terület esik erdőtűz áldozatául.

Jelenleg Dél-Európában évente mintegy 4500 négyzetkilométernyi területet emésztenek fel erdőtüzek. Júliusban mintegy száz ember vesztette éltét az Athén közei Mati térségében pusztító tűzben, 2017 júniusában 64 ember halt meg Portugália legsúlyosabb erdőtüzeiben – idézi fel az MTI.

Illusztráció: JOSH EDELSON / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik