Tudomány az élet nagy kérdései

Miért alszunk rosszul az alkoholtól?

Aki feküdt már le valaha ittasan, tudja, hogy az alkoholfogyasztás egyáltalán nem kedvez az alvásnak. Bár az alkohol az elalvást megkönnyítheti, mégsem telik kellemesen az éjszaka, ha az ember ivás után kerül ágyba.

Az alkohol a mennyiségtől és az adott személytől függően gyengíti az idegrendszer működését, és így elősegítheti a gyors elalvást. Ivás után nagyjából 4-16 perccel hamarabb alszunk el, mint általában. Sőt, az alkohol már kis adagban is növeli a mély alvást az éjszaka első felében.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az italtól kipihentebbekké válnánk. Az agy bizonyos régiói ugyanis továbbra is aktívak maradnak, és amikor elmúlik az alkohol nyugtató hatása, az ember rövid időkre felébred.

Az alkohol alvászavart idézhet elő a pihenés második felében, megnövelve a felébredések számát.

A mérsékelt és a nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása ráadásul a Rapid Eye Movement (rövidítése: REM, azaz „gyors szemmozgás”) alvás idejét is csökkenti. Ez az az időszak, amikor az ember álmodik.

A jelenség a nőket különösen rosszul érinti, mivel szervezetük átlagosan gyorsabban bontja le az alkoholt.

Kép: Thinkstock

Az ital ráadásul nem csak az agyunk megzavarásával képes tönkretenni az estét. Az alkohol fokozza a vizelet-kiválasztást, ezzel pedig elérheti, hogy éjszaka többször is ki kelljen kecmeregnie az embernek az ágyából.

Mi okozhatja az éjszakai vizelési ingert?
Az emberek többsége zavartalanul képes végigaludni 6-8 órát.

Sőt, az alkohol átmenetileg a felső légutakban található izmokat is elgyengítheti. Ez különösen kellemetlen lehet azoknak, akik alvási apnoéban, azaz légzésszünetben szenvednek.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Via: Live Science, Men’s Health, Huffington Post, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik