Tudomány az élet nagy kérdései

Mi okozhatja az éjszakai vizelési ingert?

Alvás közben a szervezet kisebb mennyiségű, de sűrűbb vizeletet állít elő. Emiatt az emberek többségének nem kell éjszaka a mosdóba járnia, képesek 6-8 órát békésen átaludni.

Bár a szervezet alvás közben igyekszik a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítani, így is akadnak olyanok, akik legalább egyszer felkelnek éjszaka a vizelési inger miatt. A jelenség hátterében sokszor életmódbeli tényezők állnak, igaz, a gyakori éjszakai vizelés akár egészségügyi elváltozás jele is lehet.

A lefekvés előtt elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék például megzavarhatja az alvást. Az sem mindegy, hogy az ember pontosan mit iszik,

az alkohol és a koffein például fokozza a vizeletkiválasztást.

Az éjszakai ingert azonban egészségügyi tényezők is kiválthatják. Ilyen faktor lehet a húgyúti fertőzés, a hólyagfertőzés, a prosztata, a méh vagy petefészek megnagyobbodása, a terhesség, a vesefertőzés, a cukorbetegség, a hormonális problémák, a lábdagadás vagy éppen a szorongás, de jelenség akár valamilyen neurológiai elváltozás tünete is lehet.

Kép: Thinkstock

Az, hogy a rendszeres éjszakai vizelés hátterében milyen tényezők állnak, illetve hogy miként kezelhető az állapot, szakember tudja megállapítani. Az ember viszont tehet lépéseket a megelőzés érdekében.

A lefekvés előtti 2-4 órában például érdemes csökkenteni az elfogyasztott folyadék mennyiségét, az alkohol és a kávé pedig kifejezetten kerülendő az alvást megelőzően. Bizonyos táplálékok, így a csokoládé, a fűszeres és a savas ételek, illetve a mesterséges édesítőszerek irritálhatják a hólyagot, ezért ezekből sem ajánlott fogyasztani az esti órákban.

A medence izmainak megerősítését szolgáló gyakorlatok, így a Kegel-gyakorlat szintén segíthet. A legfontosabb viszont az, hogy az ember felmérje, hogy milyen tevékenységek hatására növekszik az éjszakai vizelési inger, illetve hogy miként alakul az állapot. Ezek figyelése ugyanis segíthet kideríteni, hogy mennyire súlyos a probléma.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik