Tudomány zöldövezet

Kegyetlen: a macska az odúból veszi ki szerencsétlen fiókát

24.hu
24.hu

2018. 07. 05. 08:27

A természet törvényei értelmében nincs jó és rossz, de mivel a macskát is ember tartja, a költőodút is ember helyezi ki, valahol csak a mi felelősségünk.
Korábban a témában:

Legtöbbünk szíve akkor is elszorul kissé, amikor természetfilmen látjuk a zebra, gnú vergődését oroszlánok karmai között, de hát ez a természet rendje. Se beavatkozni, se változtatni nem kell és nem is tudunk ezen, így van jól.

Más a helyzet, amikor maga az ember helyezi az ártatlan prédát a ragadozó szájába, ráadásul puszta jószándéktól vezérelve. Alábbi videót egy angol természetvédő szervezet tette közzé Facebook-oldalán, azt látjuk rajta, amint egy macska könnyedén kipiszkál az odújából egy épp kirepülés előtt álló kormoslégykapó-fiókát:

Szerencsétlen egybeesés, reméljük volt még fióka aki kirepült a fészekaljból, és nyilván nem lehet haragudni a macskára sem. Az emberre annál inkább, hogy természetrombolásával ilyen helyzetbe kényszeríti a madarakat.

A kormos légykapó védett faj, hazánkban természetvédelmi eszmei értéke 25 ezer forint.

A felnőttek testhossza 13, szárnyfesztávolsága 21-24 centi, tömegük mindössze 10-15 gramm. A hímek fekete s fehér tollruhát hordanak, a tojók szürkésbarnák fehér szárnytükörrel.

Fészkét fák odvaiban rakja, 4-8 tojásán körülbelül két hétig kotlik, a fiókák is gyorsan, három hét alatt elhagyják az odút, de szüleik ezután is gondoskodnak róluk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján található információk szerint hazánkban ritka fészkelő, időnként az örvös légykapóval vegyes párokat alkothat.

Pied Flycatcher female on nest box - Varanger Norway. 
 
Biosphoto / Pierre Vernay
Biosphoto / Pierre Vernay

Hazánk elterjedési területének déli peremén található, de átvonulóként elég gyakori: tavasszal áprilisban és májusban, ősszel augusztusban és szeptemberben lehet megfigyelni. A telet Afrikában tölti. Leshelyről vadászik, főként repülő rovarokat kap el, fiókáit főleg hernyókkal eteti. nálunk az örvös légykapó helyettesíti.

(Kiemelt kép: Montgomeryshire Wildlife Trust)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

Terminator 2  Judgment day
1991
Real  James Cameron
Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Joe Morton
James Cameron.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Kassar / Pacific Western
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.