Tudomány

Megölte a légykapót a cinege, a teteme mellett kotlik

A színes, trillázó kismadarak csak a mesékben és képzeletünkben kedvesek és aranyosak. Cukiságból nem lehet megélni, az állatok élete állandó harc egyetlen szabállyal: élj túl és szaporodj – itt a bizonyíték.

Érdekes, laikus számára megdöbbentő fotó jelent meg a Börzsöny élővilága nevű zárt Facebook-csoportban. Madaraknak telepített, úgynevezett „B” típusú odú belsejét látjuk: középen széncinege fészke egészséges tojásokkal, a sarokban pedig egy hím örvös légykapó teteme. A madár feje „szétverve”. A légykapó:

a fején láthatóan megsebesült. A tollai deformálódásán pedig tisztán látszódott, hogy a tetem mellett a cinege rendesen kotlik a tojásokon

– írta a kép mellé a feltöltő Káposznyák Ágnes.

Fotó: Káposznyák Ágnes

Az odú a Kisinóci Turistaházhoz tartozó területen van nyíltabb területen, berepülőnyílása egy rétre néz. Tavaly tavasszal széncinegék költöttek benne sikerrel. Az év eleji takarításon kívül a mostani volt az első odúellenőrzés, tehát a fészeképítési folyamatot sajnos nem ismerjük, így csak következtetni lehet rá, ki lehetett az első tulajdonos – tudta meg a 24.hu az egyébként természetvédelmi mérnökként dolgozó Ágnestől.

A cinege ölhette meg a betolakodót

Bonyolítja a helyzetet, hogy míg a széncinege állandó madarunk, már április elején megkezdheti a költést, addig a légykapó vonuló, és áprilisban még csak az odú foglalásáig jut. Idén azonban a rossz idő miatt a cinegék fészekrakása is megcsúszott, így gyakorlatilag a légykapókkal egyszerre készülnek a fészkek, érkeznek a tojások.

Árulkodó viszont a sorrend, Ágnes szerint:

Látszik a képen, hogy a fészek jórészt mohából épült és valamilyen puha anyagot is felhasznált. Ez a széncinegére jellemző. A légykapó teteme moha alapú fészken fekszik, ami a cinege elsőségére utal.

Egyébként nem szokatlan az odúlakó madaraknál, hogy az egyik faj “kilakoltatja” a másikat. Nálunk is volt már rá korábban példa, maximum nem ennyire szembeszökő módon – teszi hozzá. Az életre-halálra menő harc legékesebb bizonyítéka az elhullott madár koponyáján látható, beszáradt seb.

Hatékony agyevők válhatnak a cinkékből – videó
Az embertől most egy hatékony eszközt kaptak, amit feltehetően maradéktalanul ki is fognak használni.

A madarak nem cukik

Az odúharc mindennaposságát hangsúlyozza lapunknak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője is. Odúban fészkelő fajoknál olyan általános és természetes jelenség, mint a napfelkelte, hiszen viselkedésüket nem a számukra értelmezhetetlen emberi erkölcsi normák, hanem egyetlen célként a hatékonyság vezérli.

Az emberek fejében sokszor cseppet sem reális, idealizált kép él a madarakról, hogy milyen »aranyosak«. Nem. Ha túl akar élni és szaporodni, akkor hatékonynak kell lennie, nem cukinak

– nyomatékosítja a szakember.

A konkrét esetről nyilvánvalóan ő sem tud többet mondani, de azért azt megjegyzi, hogy a két hasonló méretű madár közti összecsapásának kimenetele a helyszíntől függ. Az odún kívül a légykapó lenne előnyben, mert sokkal jobban repül, odabent viszont a cinege erős csőre és vérmes jelleme a döntő. Márpedig egy odúért hol máshol lehet verekedni, mint magában az odúban?

Szerencse, ha nincsenek kicsik

A foglalás egyfajta stratégia, amikor a madár úgy dönt, nem keres másik helyet, hanem megpróbálja „másét” elvenni. Gyakori az is, amikor adott odúba például seregély kezdi hordani a fészekanyagot, majd pár nap után odébbáll, és mondjuk cinege költözik a helyére. Emberi fogalmaink szerint nagyon kegyetlen a természet, de így működik, beavatkozni nem szabad. Itt egy hím örvös légykapó volt az áldozat, de sokszor még több az áldozat.

Ha tegyük fel egy madarat a költés vagy a fiókanevelés időszakában lakoltatnak ki, akkor a folytatás mindig ugyanaz, csak a módszer más. Például a seregélyt elűzi a nála háromszor testesebb szalakóta, akkor vagy megeszi vagy kidobálja az odúból a tojásokat, adott esetben a fiókákat.

Azonos méretű fajoknál ez nem működik, nem elég méretesek a művelet végrehajtásához, a csőrük nem elég nagy a művelethez. Ilyenkor saját fészküket a tojásokra, fiókákra építik, úgy kezdenek el kotlani.

A dolog azonban messze nem olyan szörnyű, mint amilyennek tűnhet, hiszen az énekesmadarak napokon, de akár már órákon belül új fészket építve pótköltésbe kezdenek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Komka Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik