Tudomány zöldövezet

Valami nagyon aggasztó dolog történik a majomkenyérfákkal

A majomkenyérfák vagy baobabfák (Adansonia) vaskos törzsükkel és ritkás lombkoronájukkal az afrikai szavanna jellegzetes növényei, amelyek akár több ezer évig is élhetnek. Egy új kutatás szerint az utóbbi időkben rengeteg öregebb fa pusztult el. Bár a szakértők egyelőre nem ismerik a jelenség pontos okát, elképzelhető, hogy a folyamat hátterében az éghajlatváltozás áll.

Az Adrian Patrut, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsapat Afrika legidősebb és legnagyobb majomkenyérfáit tanulmányozta – írja az IFLScience. A kutatók az egyes növényeket alaposan megvizsgálták, így a fák belső üregeit is felmérték, és szénizotópos kormeghatározást is elvégeztek rajtuk. Erre azért volt szükség, mert az egytörzsű fáktól eltérően a majomkenyérfák korát nem lehet megállapítani az évgyűrűk elemzésével.

Nature Plants folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők bemutatják azokat az új adatokat, amelyeket a fák fejődéséről sikerült gyűjteniük. A kutatás felfedte, hogy a fák általában egyetlen szálat kezdenek el növeszteni, majd később újabb és újabb törzsrészek fejlődnek ki. A cikk szerint a majomkenyérfák úgy növesztik a szálaikat, ahogy más fajok az ágaikat.

Kép: Thinkstock

Az egyes szálak néha úgy összeforrnak, hogy csak a szénizotópos kormeghatározással sikerült elkülöníteni a különböző korú részeket. A vizsgálat emellett arra is rávilágított, hogy a fák közepén előforduló üregek tűz vagy gombás fertőzés, illetve a szálak egyedi növekedése miatt alakulhatnak ki.

A tanulmány ugyanakkor egy nemvárt problémára is rámutat. A vizsgálat szerint a hat legnagyobb példányból öt, a 13 legidősebből pedig nyolc pusztult el az elmúlt 12 év során, vagy szenvedett súlyos károsodást a főtörzsénél.

A fák elképesztő korából adódóan nem lehet szó véletlen egybeesésről.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy mi is áll a jelenség hátterében.

A legidősebb fák mind Afrika déli részén állnak, viszont egy több ezer négyzetkilométeres régióban helyezkednek el. Ez azt mutatja, hogy a probléma nem lokális. Sőt, a térségben az utóbbi időkben egyre több jelentés érkezett az öregebb majomkenyérfák pusztulásáról.

Gombás vagy rovarfertőzés jeleit nem tudták kimutatni a növényekben. Jelenleg az tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy a tömeges pusztulás hátterében a klímaváltozás áll.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik