Tudomány

Magyarország az EU legszennyezettebb levegőjű tagállamai között

24.hu
24.hu

2018. 01. 30. 13:26

Ma tartják Brüsszelben azt a miniszteri csúcstalálkozót, ahová az Európai Unió kilenc legszennyezettebb levegőjű tagállamát, így hazánkat is elhívták. A találkozó célja, hogy az érintett országok lépéseket tegyenek a szennyezettség ellen.
Korábban a témában:

Karmenu Vella, az EU környezetvédelemért felelős biztosa mára hívta össze a nitrogén-dioxidra és a részecskeszennyezésre vonatkozó levegőminőségi szabályokat rendszeresen megsértő tagállamok környezetvédelmi minisztereit – áll a Greenpeace Magyarország közleményében. Az érintett országok Magyarország, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Csehország, Szlovákia és Románia.

A mostani az utolsó lehetőség arra, hogy a tagállamok azonnali lépéseket tegyenek a szennyezettség csökkentéséért, máskülönben kereset indul ellenük az Európai Unió Bíróságán a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt.

Hazánkban rendkívül magas a légszennyezéshez köthető megbetegedések aránya.

A részecskeszennyezés hatására évente több mint 10 000, a nitrogén-dioxid-szennyezés miatt pedig legalább 1 200 magyar hal meg idő előtt. A légszennyezés szív- és érrendszeri rendellenességeket, daganatos elváltozásokat, légúti megbetegedéseket és fejlődési rendellenességeket okozhat.

Magyarországon a részecskeszennyezés és a nitrogén-dioxid-szennyezés több mérési ponton is rendszeresen meghaladja az EU által megengedett értéket.

A budapesti Széna téren a NO2 órás határérték-túllépések száma például a megengedett 18 helyett 2016-ban és 2017-ben is 200 körül volt, Pécsett és Debrecenben pedig 100 körül

– írja a Greenpeace Magyarország. A részecskeszennyezés fő forrása a vegyes tüzelés, a legnagyobb gondot az illegális műanyag-, textil- és egyéb hulladékégetés jelenti. A nitrogén-dioxid-szennyezést főként a dízeljárművek váltják ki.

A Greenpeace Magyarország a Levegő Munkacsoporttal már 2016-ban kidolgozott egy javaslatcsomagot a helyzet javítására. A szervezet szerint azóta tettek lépéseket a Vidékfejlesztési Minisztériumnál, az eddigi intézkedések azonban nem elegendőek.

Azt várjuk a kormánytól, hogy járjon el azonnal és hatékonyan a levegőminőség javítása érdekében, a magyar lakosság egészségének védelmében

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

(Kiemelt kép: Pixabay)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.